Schrijven
Boeken & Schrijven

Zo creëer je de personages in je boek

Het is alweer een tijd geleden dat ik een schrijf gerelateerd artikel heb geschreven. Nu ik me weer volledig op mijn boek schrijf project heb gestort, leek het mij leuk om jullie te laten zien welke methode ik gebruik om de personages in mijn boek te creëren. Lees je mee?

Personages

De personages in een boek zijn de belangrijkste aspecten. Voordat ik een verhaal echt ga opschrijven, maak ik aantekeningen in mijn notitieboek. Wie is wie? Hoe zien de personages eruit? Wat wordt hun rol in het boek? Om het voor mijzelf duidelijker te creëren, heb ik een “personagewolk” gemaakt (nog uit de tijd dat ik Engels blogde) en deze laat weer een stukje zien waar mijn boek over gaat.

 

Karakterkaart boek schrijven 1024x754 - Zo creëer je de personages in je boek

 

Hoe ga ik te werk?

De belangrijkste aspecten in het verhaal zijn het decor, het probleem, of met andere woorden, waar draait het boek om? Ik werk deze informatie uit in mijn notitieboek. Zo is het duidelijk wat ik  nog “nodig” heb om het verhaal interessant en leesbaar te maken. Wanneer het verhaal zich afspeelt in een bepaalde periode, onderzoek ik eerst hoe het was om in die tijd te leven. In mijn geval speelt het boek zich in de huidige tijd af. Wel heb ik alle locaties bezocht die in mijn boek voorkomen (Amsterdam, Parijs en Nice). Maar daar zal ik het in een ander artikel uitgebreider over hebben.

Dan ga ik aan de slag met de personages en begin bij de hoofdpersoon. Om hem of haar (in mijn geval een haar) beter te leren kennen, schets ik een profiel van haar. Soms maak ik dan gebruik van de vragenlijst van Proust om een karakter te kunnen schetsen. Ik vind dit een van de leukste dingen aan het schrijven en geniet ook mee met de ontwikkeling van het personage.

In mijn personage wolk begin ik in het midden met de hoofdpersoon en daaromheen de bij personen. Welke band hebben zij met de hoofdpersoon? Dat probeer ik zo heel duidelijk voor mijzelf te maken en ik hou deze personage wolk ook naast mij tijdens het schrijven.

Ik merk dat de hoofdpersoon bijna een soort van vriendin aan het worden is. Ze komt echt tot leven en ik vind het fantastisch om in haar voetsporen te treden als ik een van de locaties bezoek. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk mij te verplaatsen in haar karakter als ik daar ben.

Dit was weer een inkijkje in het schrijfproces van mijn boek.

Zou jij ook een boek willen schrijven?

 

10 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: