Wat betekent het "joie de vivre" voor mij?
La Vie Parisienne

Wat betekent het “joie de vivre” voor mij?

Joie de Vivre, genieten van het leven. Het is een van mijn favoriete Franse uitspraken en je ziet deze ook in mijn blog header terug komen. Levensvreugde…Meer beleven vanuit je gevoel. Minder plannen, meer leven in het NU. Het brengt zoveel meer plezier en rust. Vooral rust. En ook brengt het meer spontaniteit in het dagelijkse leven. En dat is heel fijn, omdat er al zoveel “moet”. Dan is dit een hele fijne afwisseling dat ook meer levensvreugde kan brengen. Een mens mag zichzelf echt wel meer “joie de vivre” gunnen.

Wat betekent het voor mij?

Rennen, vliegen….en weer door. Het komt bij al te bekend voor. Jaren heb ik me mee laten sleuren met de hectiek van de dag. Maakte me druk als de trein niet op tijd kwam. Mijn agenda was vol, ook de weekenden. Nee zeggen? Nee, dat kwam niet bij me op. Ik ging maar door…totdat ik merkte dat dit niet de manier was hoe ik wilde leven en ik dat ook daadwerkelijk ging merken aan mijn lichaam..

Voor wie doe ik dit? vroeg ik mijzelf af. En wat schiet ik ermee op?

Ik zag dit gebeuren als leermoment en gooide het roer drastisch om. Het was tijdens een vakantie dat ik merkte dat ik mijn leven niet meer zo wilde leiden. Ik las artikelen over “nee”  leren zeggen en leerde dat het belangrijk is om dit echt vol te houden. Nee leren zeggen is het begin. Ik neem nu de tijd om na te denken voordat ik een beslissing neem of ergens ja tegen zeg.

We zijn nu ook weer een aantal jaren verder en ik ben heel tevreden over hoe het nu gaat. Ik plan bewust tijd voor mijzelf in. Dan lees ik een boek, een tijdschrift, schrijf, maak een wandeling of sport een beetje. Mijn agenda is niet meer vol. Spontane dingen gebeuren er nu meer en ik geniet daar veel meer van.

Tips voor meer joie de vivre gevoel in je leven

Dit zijn mijn tips waar ik veel aan heb gehad.

Muziek luisteren of een boek lezen.

Als je echt het “joie de vivre” wilt beleven, leg dan je telefoon weg en geniet van het moment.

Wijk af van je routine. Wandel een keer een andere route, kies een gerecht dat je nog nooit hebt gegeten. Reis naar een onbekende stad en ga op verkenning uit. Het zijn maar een paar voorbeelden.

Plan niet of weinig. Natuurlijk hebben we zo onze verplichtingen, maar leg je niet teveel op. Een spontane actie is eigenlijk zoveel leuker!

Omring je met mensen die je energie geven.

Zoek een sport die je echt leuk vindt. Of dat nou wandelen, fietsen, yoga of boksen is. Maar je houdt sporten alleen vol als je het echt leuk vindt om te doen.

Maak je niet druk over dingen waar je geen invloed op hebt.

Leer nee zeggen. Dit artikel over nee zeggen is heel behulpzaam.

Heb jij nog tips voor meer joie de vivre? Ik ben heel benieuwd!

12 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: