rue des Martyrs shopping e1546618862541 - Straat in Parijs: rue des Martyrs
Parijs

Straat in Parijs: rue des Martyrs

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een straat in Parijs belichtte. Parijs kent zoveel mooie straten. Heel veel van deze straten heb ik bewandeld en bewonderd en dat wil ik graag met jullie delen in de nieuwe rubriek ‘Straat in Parijs.’ De vorige keer waren we in Rue Saint-Dominique en vandaag beginnen we in de rue des Martyrs,  een lange zijstraat van de Rue Cler. Vandaag in Straat in Parijs: rue des Martyrs.

Een stukje geschiedenis

De straat heeft z’n naam te danken aan het feit dat volgens een oude overlevering Sint-Dennis, de eerste bisschop van Parijs, na onthoofd te zijn met zijn hoofd onder zijn arm over deze weg naar Saint-Denis wandelde om zich daar te laten begraven. De straat heeft in de middeleeuwen ook een tijdje bekend gestaan als de rue des Porcherons en tussen 1793 en 1806 toen de kerk niet zo bijster populair was als de rue du Champ de Repos. De bouw van de Muur van de Belastingpachters in 1788 splitste de weg in tweeën; het deel ten noorden van de muur dat buiten de stadsomwalling viel kreeg toen de naam chaussée des Martyrs; nadat Baron Haussmann de muur had laten slechten en de Parijse stadsgrenzen tot ver aan de andere kant van Montmartre had uitgebreid werden de twee delen per prefectoraal besluit op 2 april 1868 weer samengevoegd (bron: Wikipedia).

De rue des Martyrs vind je op de heuvel van Montmartre en start bij de Notre-Dame-de-Lorette kerk en loopt door in het 18e arrondissement.

Restaurant rue des Martyrs scaled e1644586439459 1024x768 - Straat in Parijs: rue des Martyrs

Rue des Martyrs vandaag de dag

De rue des Martyrs is een levendige en gezellige straat waar je in het lagere deel, in het 9e arrondissement tot de boulevard de Rochechouart, veel diverse winkels vindt op het gebied van food en delicatessen en enkele restaurants. In het hogere deel, het 18e arrondissement, zijn veel uitgaansgelegenheden te vinden van Pigalle.

Als je gek bent op lekker eten, dan wordt dit een van je favoriete straten in Parijs. Het is de perfecte plek om kwaliteitsproducten te kopen. Je vindt er talloze bakkerijen, delicatessenzaken en speciaalzaken om te proeven, van ambachtelijke truffels tot charcuterie. Een plek om al die geuren in je op te nemen en je te laten verrassen op voedsel gebied.

Delicatessenwinkels rue des Martyrs scaled e1644586388898 1024x768 - Straat in Parijs: rue des Martyrs

Een paar leuke adressen om te bezoeken zijn:

La Chambre aux Confitures (9 rue des Martyrs)- deze ambachtelijke winkel is gespecialiseerd in fruitconserven en heeft meer dan 50 seizoensgebonden smaken.

Maison Bremond (9 rue des Martyrs) –  Oorspronkelijk afkomstig uit de Provence, waar de familie Brémond hun eerste winkel opende in 1830, heeft deze gastronomische epicerie  een hele goede reputatie.

Patisserie Sébastien Gaudard (22 rue des Martyrs) – Patisserie die opgericht is door een vader en zoon in 1955. Ze verkopen een verleidelijk assortiment van luxe chocolade en lekkernijen.

Patisserie rue des Martyrs scaled e1644586414481 768x1024 - Straat in Parijs: rue des Martyrs

Boulangerie Mesdemoiselles Madeleines (37 rue des Martyrs) –  een gespecialiseerde boulangerie die artistieke madeleines verkoopt die bijna te mooi zijn om op te eten in creatieve smaakcombinaties, zoals grapefruit-pistache, basilicum-aardbei en de gewaagde olijventapenade-wortel-komijn.

Modeboutique ‘Zeit Paris’ – (81 rue des Martyrs) – een boetiek met prêt-à-porter kleding en  chique Parijse stijl.

PAINPAIN (88 rue des Martyrs) – Bereid je voor op hemelse geuren van viennoiseries en vers gebakken stokbrood. Een bekroonde bakker-patisserie die bekend staat om zijn quiche en vlaaien.

Café Miroir (94 rue des Martyrs) – dineren in een authentieke bistro, een plek waar je uren kunt loungen en waar je in het gezelschap bent van de locals.

Vintage kledingwinkel Chinemachine (100 Rue des Martyrs) -In deze boetiek vind je goedkope vondsten, waaronder tweedehands Jimmy Choo-slingbacks en kenmerkende Louboutin-pumps. Je vindt er een mix van merken met felbegeerde Vera Wang-cocktailjurken die mooi naast de gewone denim van The Gap passen. De winkel heeft beneden ook een aparte herenselectie.

Bereikbaarheid

De rue des Martyrs is bereikbaar via de metrostations Notre-dame-de-Lorette en Blanche.

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: