Slenteren door 'le Suquet' de oude wijk van Cannes
Franse Riviera

Slenteren door ‘le Suquet’ de oude wijk van Cannes

Bij Cannes denken de meeste mensen aan de rode loper en glitter en glamour, maar Cannes heeft veel meer te bieden dan dat. Vandaag neem ik jullie mee om te slenteren door ‘le Suquet’, de oude wijk van Cannes.

Geschiedenis van ‘le Suquet’

Eerst een stukje geschiedenis voordat we gaan slenteren door de gezellige en kleurrijke straatjes.

Le Suquet is de oude wijk van Cannes waar vroeger vissers woonden. De huizen van deze vissers, in de smalle kronkelende straatjes, zijn meer dan honderd jaar oud. Tijdens de 12e eeuw hadden monniken het hele gebied overgenomen, inclusief de naburige Lerins eilanden. Ze bouwden een kasteel op de top van de heuvel in Le Suquet, dat nu bekend staat als het Musée de la Castre. Tegenwoordig herbergt het middeleeuwse fort een kunstcollectie geschonken door Baron Lycklama in 1877.  De kapel van Sainte-Anne heeft een prachtig uitzicht over de stad en over de baai van Cannes. Vanaf de top wordt je verwend met een 360 graden panorama – maar daar moet je wel 109 treden voor beklimmen!

Uitzicht vanaf le Suquet Cannes - Slenteren door 'le Suquet' de oude wijk van Cannes

In de 14e en 15e eeuw werd een kerk gebouwd net onder het oude fort, de Église Notre-Dame d’Espérance. Vanaf ditpunt krijg je een geweldig uitzicht over de haven en de stad. Dit is nu de thuisbasis  van een aantal prachtige sculpturen en glas-in-loodramen. Het duurde meer dan een eeuw om te bouwen en het werk was pas voltooid tijdens de renaissance.

Kerktoren le Suquet Cannes - Slenteren door 'le Suquet' de oude wijk van Cannes

Meer dan 400 jaar geleden werden aan de kust wegen aangelegd en met zo’n korte afstand tot de haven starten de vissers met het bouwen van hun huizen. ‘s Nachts visten ze om de verse vangst voor de stad ‘s ochtends binnen te halen. Toen de Britten en de Russen in het begin van de 19e eeuw aankwamen om te overwinteren, bestond Cannes eigenlijk alleen uit het slaperige vissersdorp Le Suquet. Het waren de bezoekende Europese miljonairs die de stad echt hebben opgebouwd en hebben gezorgd voor de  reputatie om een idyllische vakantie en de rijke levensstijl te beleven.

Sfeerbeeld Cannes - Slenteren door 'le Suquet' de oude wijk van Cannes

Bezienswaardigheden

Het grootste deel van le Suquet is voetgangersgebied, zodat je ongestoord kunt genieten van de boetiekjes en de heerlijke aroma’s die afkomstig zijn uit de restaurants. De bekendste straat is de Rue St Antoine, met restaurants, oude trappen en een romantische sfeer. Het is een geweldige plek om te dineren als de zon ondergaat.

Cafe le Suquet Cannes - Slenteren door 'le Suquet' de oude wijk van Cannes

Naast het kasteel, vindt je de kerk  een kerk waar ik al over schreef, de Notre Dame de l’Esperance. Vanaf dit punt, tussen de bloeiende oleanders, heb je een prachtig uitzicht op Cannes, de haven en bij helder weer, de eilanden Iles de Lérins, omringd door de glinsterende zee.

Wandelen door le Suquet Cannes - Slenteren door 'le Suquet' de oude wijk van Cannes

In de buurt van Le Suquet, in de Rue dr P Gazagnaire, vindt je de markt genaamd Marché Forville, (Rue Félix Faure). Vanaf de vroege ochtenduren tot in de vroege namiddag, van dinsdag tot zondag, kunt je hier lokale producten kopen, zoals groenten, fruit, verse vis en heerlijke kaas.

In het weekend is er een prachtige vlooienmarkt in de buurt van de haven de Marché des allées de la Liberté, met prachtige (designer) stukken, oude boeken, kunst en kleding. Deze markt heb ik twee keer bezocht en is echt de moeite waard. Hier vind je echt de mooiste items.

Heerlijk slenteren door le Suquet en genieten van de kleuren van de huizen, de geuren die uit de restaurants komen, de gezellige sfeer alom.

Wandelen door - Slenteren door 'le Suquet' de oude wijk van Cannes

Het verschil tussen de jetset van Cannes langs de heuvel en de charme van de middeleeuwse straten aan de top is immens – en beide zijn de moeite van het genieten waard …

Wil je meer lezen over Cannes? Ik schreef al eerder wat de 10 leuke dingen om te doen in Cannes zijn.

Ben jij weleens in Cannes geweest?

 

10 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: