Parijs Tip: De boekhandelaren langs de Seine in Parijs
Parijs

Parijs Tip: De boekhandelaren langs de Seine in Parijs

Elke keer als ik Parijs bezoek, wil ik langs de boekhandelaren, de bouquinistes van Parijs, slenteren langs de Seine. Ze staan symbool voor de stad Parijs maar wat is de historie van deze groene boekenstalletjes?  

De bouquiniste van Parijs

Het woord bouquiniste betekent tweedehands boekhandelaar. De oorsprong van het woord komt van het Duitse woord “buch”.

Bouquiniste - Parijs Tip: De boekhandelaren langs de Seine in Parijs

Toen ik voor dit artikel onderzoek deed, las ik twee versies van de oorsprong van de bouquiniste.

Versie 1

Er is een verhaal dat een boot die veel boeken vervoerde, is gezonken in de buurt van de Notre Dame. De matrozen doken de Seine in om zoveel mogelijk boeken te redden. Ze verkochten ze aan voorbijgangers om geld te verdienen voor de lonen die ze verloren hadden met deze gebeurtenis. De verkoop was blijkbaar lucratief en ze besloten deze handel voort te zetten.

Versie 2

Het tweede verhaal is dat deze traditie is begonnen rond de 16e eeuw met kleine marktventers. Een nederzetting uit 1649 verbood het tentoonstellen van boeken over de Pont Neuf onder druk van de boekverkopers. De autoriteiten maakten zich zorgen over de parallelverkoop. Zelfs de reizende boekverkopers waren niet meer uitgenodigd, maar later herstelden de autoriteiten het.

Sinds 1859 mag de bouquiniste hun boeken en andere goederen alleen op vaste punten in de stad verkopen. De openingstijden zijn van zonsopgang tot zonsondergang.

Boekhandelaren aan de Seine 2 1024x816 - Parijs Tip: De boekhandelaren langs de Seine in Parijs

Regels

Er zijn een paar regels waar de bouqinistes zich aan moet houden. Ze moeten een kraam aanvragen en als ze goedkeuring hebben gekregen, mogen ze maar vier vakken beheren. De kleur van de boxen moet groen blijven.

De bouquiniste groeide uit tot een van de vele iconische symbolen van de stad. Je vindt de groene kisten langs de Seine van de Quai de Louvre naar Pont Marie en van de Quai Voltaire naar de Quai de la Tournelle en is 3 km lang en ze worden gerund door 240 verkopers met 900 dozen. Drie km tweedehands of antiquarische boeken, oude tijdschriften, postzegels, souvenirs, magneten, posters van oude covers en Parijs. Sinds 1991 worden de bouquinisten erkend als onderdeel van een UNESCO-werelderfgoed.

Boekhandelaren aan de Seine 3 1024x680 - Parijs Tip: De boekhandelaren langs de Seine in Parijs

Ik hou het meest van de gebruikte boeken. Boeken van de beroemde Franse schrijvers. En de covers van oude Vogue-tijdschriften. Voor mij zijn de bouquinistes een van de dingen die ik altijd wel bezoek wanneer ik in Parijs ben. Naast de Eiffeltoren en het Louvre is dit ook een prachtige plek vol historie!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: