Tuilerieen Parijs
Parijs

Parijs do’s & dont’s

De laatste paar jaren bezoek ik Parijs zeker eens per jaar. Zo heb ik al wat ervaringen met deze stad die me toch elke keer weer verrast. Helaas zit het er even niet in om naar mijn favoriete stad af te reizen, maar er komt echt weer een tijd dat we kunnen genieten van deze veelzijdige stad. Vandaag deel ik een paar Parijs do’s en dont’s. Lees je mee?

Parijs do’s

Pak de metro

Als je weinig tijd hebt en toch veel wilt zien, pak dan de metro. Het Parijse metro netwerk is zeer uitgebreid maar niet moelijk. Je kunt de Paris Visit Card kopen waar je in de zones 1-3 onbeperkt voor 3 dagen kunt reizen.

Hotel

Boek een hotel in een wijk waar veel de ‘locals’ wonen om het authentieke Parijse leven te beleven. Wij verblijven bijvoorbeeld altijd in het 15e arrondissement en dineren vaak in het restaurant waar de buurtgenoten ook altijd komen. De Eiffeltoren is maar op 15 minuten wandelen.

Wijn bestellen

Als je wijn wilt drinken, is het voordeliger om dit per fles te bestellen in plaats van per glas. Het klinkt misschien een beetje decadent, maar het scheelt echt in je portemonnee!

Parijs appartement - Parijs do's & dont's

Lunchen in het park

Als het mooi weer is, is het erg leuk om te pick nicken in het park. Koop in de supermarkt een baguette, kaas, drinken en wat fruit en geniet van al dat lekkers in een van de vele Parijse parken.

Midnight in Paris

Parijs tijdens de donkere uurtjes is magisch. Parijs heeft ‘s avonds en ‘s nachts zo’n aparte sfeer, die kun je echt niet missen. Mijn idee is om lekker uit eten te gaan in een brasserie en daarna een wandeling maken door Saint Germain des Pres of het Quartier Latin. Daarna is het tijd voor een drankje in een van de vele (wijn) cafe’s van Parijs.

Begroet de Fransen altijd in het Frans

Zeg altijd ‘bonjour’ (goedendag) of ‘bonsoir’ (goedenavond) als je een restaurant of winkel in loopt. Het is beleefd om dat te doen (niet alleen in Frankrijk!) en het kan gebeuren dat je hierdoor een betere service aangeboden krijgt.

Wandel, wandel, wandel!

Als je meer tijd hebt in Parijs, dan is het geweldig om de stad al wandelend te ontdekken. Al wandelend ervaar je het echte Parijs. Ik hou er zelf erg van om het lokale leven te aanschouwen. Parijzenaars die hun boodschappen halen (wat stoppen ze in hun mandje?), genieten van de herfst zonnestralen op een terras, de krant lezen of lekker door de stad te kuieren.

Negeer de straatverkopers

Toen ik  en din Parijs was, vielen me de vele straatverkopers op. Het zijn niet alleen de verkopers met de Eiffeltorens of andere souvenirs maar het kan gebeuren dat je wordt aangesproken door mensen die je handtekening willen. DOE DIT NIET! Negeer ze en loop verder.

Tasjesdieven

Een cliche, maar pas op je spullen, vooral in de metro!Parijs metro - Parijs do's & dont's

Parijs dont’s

Winkelen op zondag

Niet alle winkels zijn open op zondag, behalve in de Marais en de warenhuizen. Maar het kan zo gebeuren dat het weer allemaal veranderd dus check dit altijd van te voren.

Haast hebben

Maak je niet druk als je lang moet wachten tot een ober je bestelling komt opnemen of de tijd dat je moet wachten op je bestelling. Dit is een sociaal gebeuren en het niet waard om haastig te doen.

Niet alleen de hotspots bezoeken

Creëer je eigen Parijs! Zoek op internet (Pinterest!) naar hidden gems van Parijs en stippel een route uit. Het is ontzettend leuk om zo de minder bekende plekjes van Parijs te ontdekken en zo de stad een beetje eigen te maken.

Bestel geen fles water…

…in een restaurant behalve als je koolzuur water wilt drinken Bestel anders een ‘carafe d’eau.’ Het is heerlijk water en gratis!

Baguettes

Koop geen baguette ‘ordinaire’ maar bestel een  ‘tradition’ in de boulangerie op de hoek.

Heb jij nog een goede Parijs tip?

 

8 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: