Schrijven
Boeken & Schrijven

Over mijn boek: hoe kies je de locatie waar je verhaal zich afspeelt?

Twee weken geleden, tilde ik een tikje van de sluier op waar mijn verhaal dat ik aan het schrijven ben, over gaat. Maar waar speelt het zich af en hoe ben ik daartoe gekomen? Daar vertel ik je in dit blog meer over.

Het kiezen van de locatie

Waar het verhaal zich zou gaan afspelen, was bij mij vanaf het begin eigenlijk al duidelijk, omdat ik mijn vier favoriete bestemmingen in het boek wilde laten terugkomen. Amsterdam, Parijs en Nice/Saint-Paul de Vence. Doordat ik deze plekken veelvuldig heb bezocht (en weer wil gaan bezoeken als de situatie dat toelaat!), kon ik mijn avonturen en belevenissen en gevoel die ik bij deze plekken heb, goed verwoorden in het verhaal. Het meest fijne is om de lezer (en mijzelf tijdens het schrijven) te laten verdwalen in de verbeelding van de plek waar het verhaal zich afspeelt.

Ik schreef er al eerder een artikel over: klik hier

Research

Tijdens de research, heb ik de plekken bezocht die een rol spelen in het verhaal en foto’s gemaakt. Ik maakte ook ter plekke aantekeningen wat ik op dat moment zag en voelde. Ik ga er nu niet teveel op in, het moet een beetje spannend blijven! Maar ik keek goed om mij heen en noteerde alles wat relevant zou kunnen zijn voor het verhaal. Het is belangrijk om de lezer het gevoel te geven dat ze zich op dezelfde plaats bevinden, ook al zitten ze daadwerkelijk thuis op de bank (of op een ligbedje aan het zwembad :)).

Ik heb, hoop ik, de plekken zo levendig mogelijk beschreven, om de lezer in het leven van de personages te brengen. Ik moet zeggen dat ik dit ook een ontzettend leuk deel vond van het schrijven van dit boek. En ik wilde dat alles zou kloppen met de werkelijkheid, mocht de lezer besluiten een keer de locaties te gaan bezoeken.

Mocht je zelf ook een boek schrijven, heb ik nog een aantal tips voor het kiezen van een locatie of locaties in je verhaal.

Attachment 1 1 - Over mijn boek: hoe kies je de locatie waar je verhaal zich afspeelt?

Mijn tips

  • Schrijf eerst een paar steekwoorden op die als eerste naar boven komen als je aan de omgeving denkt, zoals bijvoorbeeld strand, cafe, winkel, straat. Dagdroom weg bij deze plek en laat jezelf even helemaal gaan in je verbeelding. Past het decor daadwerkelijk bij het verhaal?
  • Maak de plek levendig en beschrijf bijvoorbeeld de geschiedenis, de architectuur, de mensen, natuur, omgevingfactoren die echt iets toevoegen aan het verhaal. Doe hier goed onderzoek naar als je kiest voor een plaats die echt bestaat.
  • Bedenk ook of het karakter van het personage past bij de plek die je hebt gekozen en welke gevoelens hij/zij hierbij heeft. En wat is er zo speciaal aan deze plaats? Als het een bekende plaats is, kun je bijvoorbeeld de hotspots beschrijven of een korte geschiedenis. Of heeft het personage een plek waar hij/zij steeds naar toe gaat? Wat maakt het speciaal? Beschrijf dit zo levendig mogelijk.

Lees jij graag boeken die zich op een bepaalde plek afspelen?

8 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: