Schrijven
Boeken & Schrijven

Over het boek dat ik aan het schrijven ben

Eerder deelde ik de eerste 513 woorden van mijn manuscript. Vandaag wil ik nog verder gaan in het delen van het onderwerp van mijn boek. Men vraagt me regelmatig waar mijn boek over gaat. Ik was altijd terughoudend in mijn antwoord maar waarom? Dus vandaag deel ik meer over het boek dat ik aan het schrijven ben.

Waar schrijf ik over?

In het boek dat ik aan het schrijven ben, spelen de Roaring Twenties een grote rol. Het is een zeer interessante periode, die ook wel de “Jazz Age” wordt genoemd. De schrijvers, de ontwerpen, mode en de veranderende rol van vrouwen …het waren drukke jaren.

Heb je de film Midnight in Parijs gezien? Toen ik deze film zag (vele vele keren :)), wenste ik dat ik Gil was, die elke dag om middernacht terugging naar de jaren 1920. Gesprekken voeren met Hemingway, dansen in de jazzclubs, schrijven tijdens de nachtelijke uurtjes, het manuscript laten lezen door Gertrude Stein…ja, ik zou best even getransformeerd willen worden naar de jaren 20.

In mijn boek krijgt de hoofdpersoon een uitnodiging voor een feest met het thema “Roaring Twenties”, en vanaf dat moment is ze op zoek naar een jurk die ze uiteindelijk vindt. Dat is het begin van haar liefde voor deze periode en voor vintage mode. Wat is het verhaal achter deze jurk? Haar interesse in vintage groeit vooral als ze  een echte schat vindt …

Tot nu toe een kort inkijkje in mijn boek.

Topvintage 20s accessories 640x640 1 - Over het boek dat ik aan het schrijven ben

Een paar feiten over de Roaring Twenties

Deze periode hangt samen met moderniteit, de breuk met tradities en de economische groei.

Vrouwen kregen stemrecht in veel landen en begonnen buiten hun huizen te werken. Art Deco is kenmerkend voor deze jaren. In Parijs vind je veel cafe’s met de beroemde art-deco-ontwerpen, zoals Cafe de Flore, Le Select, Les Deux Magots … .plaatsen waar schrijvers, ontwerpers en filosofen elkaar ontmoetten.

De films waren stil en kleurloos aan het begin van de jaren 20. Cartoons waren erg populair. De eerste film van Mickey Mouse was op 18 november 1928 in “Steamboat Willie”.

De opkomst van de Lost Generation met beroemde leden zoals de schrijvers Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald en Gertrude Stein, die in de jaren 20 in Parijs woonden.

Dansen was erg belangrijk. Bestaande muziek werd getransformeerd in meer populaire melodieën. De belangrijkste dans was de Charleston, gebaseerd op Afrikaanse-Amerikaanse beats.

Mode werd een sociale verklaring en om te breken met de Victoriaanse manier van leven. De “flapper girls” droegen geen korset meer en knipten hun haar kort en droegen een cloche-hoed.

 

Flapper – het beruchte karaktertype dat haar haar afknipt, sigaretten rookt, korte jurkjes draagt en haar avonden doorbrengt in stomende jazzclubs, waar ze op een schokkend, onfatsoenlijk manier danst met een ronddraaiende cast van mannen (citaat van J. Zweitz )

De nieuwe manier van mode

Een van de bekendste ontwerpers, Coco Chanel, introduceerde de nieuwe manier van mode: praktischer en eenvoudiger, met materialen zoals jersey, broeken en pakken voor vrouwen. Ze zei dit over deze verandering in vrouwenmode:

“Mode is een grapje geworden. De ontwerpers zijn vergeten dat er vrouwen in de jurken zijn. De meeste vrouwen kleden zich voor mannen en willen bewonderd worden. Maar ze moeten ook in staat zijn om te bewegen, in een auto te stappen zonder uit hun voegen te barsten! Kleding moet een natuurlijke vorm hebben. “

Flapper jurk Topvintage - Over het boek dat ik aan het schrijven ben

De flapper jurk, die je op de bovenstaande foto kunt zien, was erg populair.  Deze jurk is een symbool van de verandering in het leven van de hoofdpersoon in mijn boek. Ik hoop dat ik ooit een authentieke jaren 20 jurk op de kop kan tikken.

 

@Foto’s: oude collectie van Topvintage

17 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: