Over de grote schrijversdroom
Boeken & Schrijven

Over de grote schrijversdroom

Zolang ik me kan herinneren heb ik een grote passie voor schrijven. Het begon allemaal met schrijven in mijn dagboek. Enige tijd later begon ik korte verhalen te schrijven en daarna ging ik de uitdaging aan om een echt boek te schrijven…Vandaag deel ik meer over de grote schrijversdroom.

Waarom we een schrijversdroom hebben

Een groot deel van de Nederlandse bevolking is bezig met het schrijven van een boek of is voornemens om dit te gaan doen. Tijdens de lockdowns is dit alleen maar toegenomen. Ook de mensen die nu eindelijk tijd hadden om het boek af te maken. Ik ben er een van. Een boek schrijven is hard werken en schrijven is niet bepaald een lucratieve bezigheid. Toch dromen er vele mensen van. Hoewel iedereen zijn eigen persoonlijke motivatie heeft, denk ik dat er drie veelvoorkomende redenen zijn.

Allereerst: boeken kunnen je een bepaald gevoel geven. Sommige boeken inspireren je, andere boeken kunnen je leven veranderen. Boeken kunnen diepe sporen achterlaten en dat gevoel willen we eigenlijk steeds opnieuw beleven. Elk boek geeft weer nieuwe zienswijze, ideeen of kan een hulp zijn.

Ten tweede is schrijven een manier om met de wereld te communiceren. Je kunt je eigen verhalen vertellen, ideeën delen en je kijk op het leven laten zien. Je kunt contact maken met anderen die hetzelfde denken en voelen. Schrijven is een manier om jezelf ononderbroken en weloverwogen uit te drukken, en het kan van grote betekenis zijn voor zowel de schrijver als de lezer.

Ten slotte houden we gewoon van schrijven. We houden ervan om onze eigen verhalen te bedenken en met zinnen te spelen. We houden ervan om gezellig samen te zijn met een laptop en een kopje thee, in onze ideeën te kruipen en onze vingers over het toetsenbord te laten dansen. Zonder creativiteit zou de wereld er heel anders uitzien.

Boek schrijven - Over de grote schrijversdroom

Waarom we soms nog steeds moeite hebben om te schrijven

Er zijn veel schrijvers in de wereld, meer dan de uitgeverijen kunnen accepteren. We missen discipline of we vertonen uitstelgedrag.  Of we geloven in niet in ons eigen schrijven of het vermogen om een goed verhaal van onze ideeen te maken. Soms word er gedacht (ook door mij!): heeft de wereld nog echt een schrijver nodig? Er zijn er al zoveel! Mocht je deze gedachten ook weleens hebben, realiseer je dan dat iedereen een eigen unieke manier van schrijven heeft. Of andere invalshoeken bedenkt waardoor een verhaal heel anders en origineel wordt.

Voor vele schrijvers is het een doel om hun boek uitgegeven te krijgen. Dit overkomt helaas maar een klein percentage van de schrijvers. Toch zie ik het schrijven van het boek, het proces van een boek creeeren als een van de mooiste dingen waar ik mee bezig ben. Ook al heb ik te maken met writer blocks en soms ben ik de motivatie ook een beetje kwijt. Dat zijn allemaal fases die vanzelf weer over gaan. Soms is het ook goed om het schrijfwerk even te laten liggen. Vaak komt de inspiratie weer vanzelf (ik spreek uit ervaring!).

De droom werkelijkheid maken

Het boek dat ik geschreven heb (deel 1 van een trilogie) is het resultaat van een jarenlang proces. Het heeft ook eens twee jaar stilgelegen. Maar de wens om het af te maken, is nooit weggeweest. Ik heb mij al die tijd ook schrijver gevoeld. Want in de tussentijd publiceerde ik mijn novelle “De avond die haar leven veranderde” (een voortvloeisel uit een gewonnen schrijfwedstrijd) en een zomerverhalenbundel “Zomerdromen” met een aantal andere schrijfsters. Ik schreef Engelstalige artikelen over Frankrijk (inmiddels mee gestopt), ik startte dit blog. Toen kwamen de lockdowns en pakte ik het boek weer op. Zodoende heb ik het in 1,5 jaar afgemaakt, laten redigeren en stuur ik het nu naar uitgeverijen in de hoop dat de grote droom gaat uitkomen.  Schrijven is hard werken en zeker niet altijd makkelijk. De meeste schrijvers hebben er een baan naast, een gezin of zitten in een andere sitatuatie die tijd en energie vergt. Toch is schrijven een fijne uitlaatklep. Als mensen mij vragen waarom ik zo graag schrijf dan antwoord ik steevast: dan ben ik even in mijn eigen bedachte werkelijkheid. En doordat ik een eigen hoofdpersoon heb gecreerd, zit ik ook nog in een andere rol. Maar naast de baan en andere bezigheden, is het soms wel een uitdaging om van deze droom werkelijkheid te maken.  Maar ik weet ook dat de droom om te schrijven een droom is die het waard is om er echt voor te gaan.

 

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: