Kort verhaal: Kerst à la Great Gatsby | Het vervolg
Parijs

Kort verhaal: Kerst à la Great Gatsby | Het vervolg

Vorig jaar schreef ik een kort verhaal: kerst à la Great Gatsby. Al een tijdje fantaseerde ik over het vervolg en dat kun je vandaag lezen. Heel veel leesplezier!

Parijs, jaren 20

Het was donker in de woonkamer in het appartement aan de Boulevard Saint-Germain. Op de radio was er sneeuw voorspeld. Ik schoof het gordijn een beetje open en keek uit op de brede boulevard. Bij Cafe de Flore was het druk. Er was nu geen tijd  voor een drankje, al had ik er alle reden toe. Mijn manuscript was uitgegeven en lag nu te prijken in de etalage van Shakespeare & Company aan de rue de la Bucherie. Ik had het boek de titel ‘Le rêve’ (de droom) gegeven. Sinds ik in Parijs woonde, leefde ik een droomleven en dat had ik beschreven in het boek, maar dan met een verzonnen personage.

We hadden het verschijnen van mijn boek gevierd in Cafe de Flore met alle bekenden. Scott en Zelda Fitzgerald, Hemingway en nog veel meer bekenden. De champagne had rijkelijk gevloeid. Toen het dienstmeisje mij de volgende ochtend kwam wekken, kon ik nog steeds niet geloven dat mijn boek te koop was.

Kerstmis

En nu was het bijna Kerstmis. De uitnodiging voor een kerstdiner bij kennissen die in het 1e arrondissement woonden, in een prachtig appartement met uitzicht op de Eiffeltoren stond te pronken op de schoorsteenmantel. Zij hadden altijd een grote kerstboom in de woonkamer staan. Elk jaar vroeg ik mij af hoe ze die boom toch binnen kregen.

Mijn man kwam de woonkamer binnen en stak een sigaret op. Ik draaide me om en keek hem aan hoe hij in zijn comfortabele stoel plaatsnam en de krant van het bijzettafeltje pakte.

‘Ik heb een nieuwe jurk nodig voor Kerstmis,’ zei ik en keek hem verwachtingsvol aan. Tijdens Reveillon, een lang diner voor Kerst, had ik mijn paarse jurk gedragen, maar ik verlangde naar iets nieuws, iets tijdloos. Een mooie herinnering aan deze dagen.

flapper 3587160 1280 682x1024 - Kort verhaal: Kerst à la Great Gatsby | Het vervolg

Mijn man legde de krant terug op het bijzettafeltje en keek me aan. Hij was een van de weinige mannen die van winkelen hield. Hij vergezelde me altijd naar la Samaritaine, het modehuis Vionnet of Patou. Nu stond hij van zijn stoel op, het teken dat we zouden gaan.
De taxi reed draaide onze straat in en stopte. Het was een frisse dag, maar het was wel druk in de Avenue. Er hing een gezellige sfeer ook al zaten we midden in de donkere dagen voor Kerst.

’31 rue Cambon,’

zei mijn man tegen de taxi chauffeur en liet mij eerst instappen. Ik hield ervan om met de taxi door Parijs te rijden en te genieten van het dagelijkse leven dat aan me voorbij gleed. Zo deed ik weer nieuwe inspiratie op voor een nieuw boek. Na de feestdagen zou ik me weer in mijn schrijfkamer verstoppen om de eerste zinnen te schrijven. Ik schreef altijd een paar uur en dan gunde ik mijzelf een pauze om thee te drinken in een van de cafe’s of een wandeling te maken om de etalages te bewonderen.

De taxi stopte voor de Chanel winkel. Ik glimlachte. Mijn man had mij begrepen.

In de boutique kreeg ik een eigen vendeuse aangewezen die mij de laatste mode liet zien. Stiekem keek ik er naar uit om de grand dame zelf te ontmoeten. Door haar waren wij als vrouwen tenslotte verlost van korsetten en konden we kiezen uit kleding gemaakt van jersey. Ik had nog nooit zoiets comfortabels en chique gezien. De vendeuse, een knappe jongedame, gekleed in het zwart, liet mij beeldige jurken zien terwijl mijn man plaats nam in een comfortabele fauteuil en toekeek. Ik koos voor een zwart jurkje, dat net in opkomst was, doordat de Amerikaanse Vogue een ontwerp van Coco Chanel had gepubliceerd. De elegante jurk was gemaakt van zwart crepe de chine met lange smalle mouwen die je met parels droeg. Ik was op slag verliefd.

Trots als een pauw verlieten we de boutique. Mijn man keek op zijn horloge en leidde me door de straat, richting het Ritz, waar we de aankoop vierden met een flûte champagne. Thuis hing ik de jurk op een hangertje aan mijn kast en ging aan mijn kaptafel zitten om mijn haar te borstelen. Ik zag mijn spiegelbeeld en er bekroop mij een gevoel van geluk.

De woonkamer van onze kennissen was prachtig versierd. De kerstboom pronkte in de hoek van de kamer en de tafel stond vol met heerlijke hapjes. De butler ging rond met glazen champagne en de grammofoonplaat liet heerlijke jazz deuntjes horen. Ik voelde me goed in mijn nieuwe jurk en zag de blikken van de dames toen mijn man en ik rondliepen om iedereen gedag te zeggen.

‘Is dat een nieuwe jurk van Chanel?’ Deze vraag moest ik een paar keer beantwoorden. Het zwarte jurkje voelde soepel om mijn lichaam, deels door de stof en deels doordat we verlost waren van het altijd knellende korset. Ik was een fervent lezeres van het tijdschrift ‘le Petit Echo de la Mode‘ die ik altijd bij de kiosk in de straat kocht. Mijn blik viel op een man die hard aan het lachen was. Het was mijn uitgever. Toen hij mij zag, liep hij meteen op mij en mijn man af. Hij grinnikte.

‘Ik heb een heel leuk nieuwtje,’ zei hij op een bijna samenzweerderige toon. Door de muziek en de stemmen was het erg rumoerig in de kamer.
‘Zullen we even naar het balkon gaan?’ vroeg mijn man. Mijn man deed de balkondeuren open. Voor de tijd van het jaar was het niet heel koud. Ik keek naar de Eiffeltoren. Het was een prachtige avond.
De uitgever deelde drie flûtes champagne uit.
‘We hebben nog een feestje te vieren. Gisteren is je 3000e boek exemplaar verkocht. Dit is hele grote prestatie. Je mag heel trots op jezelf zijn.’
Ik voelde hoe mijn wangen rood kleurden en dacht aan de schrijvers die ik regelmatig ontmoette in Cafe de Flore of la Rotonde en hoe moeilijk zij hun levenswerken gepubliceerd kregen. Sommige kwamen nauwelijks rond en hadden allerlei andere baantjes. Ik dacht aan hen en hield mijn flûte omhoog. Ik toostte ook op hen.

Ik had mijn boek ‘Le rêve’ genoemd. Ik keek naar de lichtjes van de stad en voelde het gelukzalige gevoel dat over mij heen kwam en bedacht de titel voor mijn tweede boek.

 

Foto by Annalisa Batista Pixabay

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: