Hoe ziet mijn schrijfroutine eruit?
Boeken & Schrijven

Hoe ziet mijn schrijfroutine eruit?

In januari deelde ik hoe ik mijn schrijfdroom wil waarmaken. Het inplannen van schrijftijd is ontzettend belangrijk, vooral omdat ik het combineer met een baan.  Omdat ik een tijd niet aan mijn manuscript gewerkt hebt, moest ik eigenlijk opnieuw beginnen, maar vanaf het begin van dit jaar, zit ik er weer helemaal in. Maar hoe ziet mijn schrijfroutine eruit? In dit blog vertel ik je er meer over.

Mijn schrijfroutine

Vrijdag is mijn vaste vrije dag. Vorig jaar rond deze tijd was het allemaal even anders. We startten met een grootschalige verbouwing in huis en is er niets van het schrijven terecht gekomen. De bovenverdieping was volgestouwd met spullen en met deze verbouw chaos om mij heen, kon ik mij niet concentreren. Toen kwam corona om de hoek kijken en werd mijn werkroutine ook anders. Toch ben ik nu strenger voor mijzelf geworden en wijd ik de vrijdag grotendeels aan het schrijven van mijn boek.

Ik schrijf het liefst in de ochtend. Eerst neem ik mijn aantekeningen door, zet ik een pot thee en dan begin ik. Ik kan zo uren doorwerken, maar dan neem ik wel even een pauze. Of ik ga een wandeling maken, een boodschap doen of rommel een beetje in huis. Het is belangrijk om tijdens het schrijven pauzes in te lassen om gefocust te blijven. Soms schrijf ik met muziek en soms geniet ik van de stilte om me heen. Het hangt af van het stuk dat ik aan het schrijven ben.

Soms schrijf ik ‘s middags verder aan mijn boek of ik switch naar mijn blog om artikelen vooruit te schrijven. Soms doe ik nog wat onderzoek voor mijn boek. Daarna is het tijd om even iets heel anders te doen, zoals lezen, een serie kijken of interieurstyling.

Passie voor schrijven

Eerder schreef ik over mijn passie voor schrijven. Schrijven is niet makkelijk, maar wat ik leuk vind aan schrijven is dat ik mezelf kan verliezen in de wereld die ik zelf heb gecreëerd en ik de personages dingen kan laten doen, die ik zelf wellicht nooit zou doen. Op dat moment leef ik het leven van mijn hoofdpersoon. Het is zo interessant om in de schoenen van dat personage te staan. In het boek dat ik nu schrijf, verhuist de hoofdpersoon naar Parijs en later ook naar Zuid-Frankrijk. Het is heerlijk om daarover te fantaseren en dat allemaal op te schrijven. Hoeveel woorden ik per keer schrijf varieert enorm, maar ik ben er eerlijk gezegd niet zo mee bezig. Het gaat mij meer over dat ik tevreden ben met wat ik heb geschreven.  Dat is op dat moment belangrijker voor mij dan de tijd die ik er aan besteed heb. Schrijven moet leuk blijven!

Schrijf jij graag?

Wil je meer lezen over schrijven of het boek dat ik aan het schrijven ben? In de categorie schrijven lees je het allemaal!

14 reacties

 • Johanna

  Fijn dat je vooruit komt. Ik schrijf sinds een jaar en geniet vooral van het opschrijven van scenes die ik me herinner en van het verzinnen van verhalen. Daar kan ik soms een scene weer in gebruiken. Of dat ooit een boek wordt? Geen idee.

 • bychristiana

  Oh, ik herken dat heel erg dat je je helemaal niet goed kunt concentreren met allemaal rommel om je heen. Ik had het ook toen de kamers boven gedaan werden. Een daarvan was natuurlijk mijn werkplek en toen moest ik ook noodgedwongen met mijn computer aan de keukentafel zitten. Totaal niet inspirerend haha, maar gelukkig geniet ik nu elke dag volop van mijn mooie nieuwe werkplek.

 • Iris

  Ik vraag mij eigenlijk altijd af of schrijvers ook in bed liggen en nog steeds bezig zijn met het “schrijven” van hun boek. Als ik iets leuks bedacht heb, dan ben ik daar vaak ‘s avonds in bed nog mee bezig. Heel onhandig, want daardoor slaap je minder snel. Gelukkig is het bij mij vaak maar één avondje, maar bij een schrijver kan het natuurlijk veel vaker voorkomen. Hoe zit dat bij jou?
  Wel lekker dat je één vaste dag voor het schrijven ingepland hebt.

  • Darina Nykl

   Leuke vraag! Ja, soms ben ik er nog langer mee bezig. Dat vind ik ook wel fijn, omdat ik dan een beetje afstand heb genomen en ik dan tot leuke plotwendingen kom voor in het verhaal.

 • Evelyne - Gouden Momenten

  Ik snap je helemaal als je zegt dat je het heerlijk vind om te schrijven en je in je personage in te leven. Ik schrijf wel eens kortverhalen (ik weet het, da’s niet helemaal hetzelfde) en daar kan ik mij ook helemaal verliezen in het verhaal en de personage. Voor een blog schrijven is natuurlijk ook totaal anders, maar oh zo leuk dat je beide toch kan combineren. Fijne schrijftijd verder!

  • Darina Nykl

   Wat leuk dat je korte verhalen schrijft! Dat vind ik zelf altijd een hele uitdaging. Mooi om te lezen dat jij je dan ook helemaal kan verliezen in het verhaal en het personage. Een fijne afleiding!

  • Darina Nykl

   Dank je wel, leuke vraag! Ja, ik heb altijd een notitieboekje bij me zodat ik opkomende inspiratie meteen kan opschrijven, want ik ben bang dat ik het vergeet en dat zou zonde zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: