Het schrijven van een boek is zo’n groot project dat het belangrijk is om gefocust te blijven en een plan te hebben. Hoe begin je met het schrijven van je boek? Ik geef je een aantal tips!
Een idee bedenken
Het begint met een idee. Iets of iemand geef je de nodige inspiratie. Dat kan een foto zijn, een gesprek, een film, een ander boek, een vakantie … Schrijf het idee onmiddellijk op in je notitieboekje. Gun jezelf de tijd om na te denken, laat het idee “leven”.
Onderzoek
Onderzoek is een heel belangrijk onderdeel van het schrijfproces. In welke tijd speelt zich het verhaal af? Wanneer je verhaal zich afspeelt in een andere eeuw, is het belangrijk om te weten hoe mensen toen leefden, hoe ze zich kleedden en hoe de wereld eruit zag. Bijvoorbeeld, in de jaren 30 had je geen grote supermarkten, maar kruideniers. Deze foutjes worden gemakkelijk gemaakt, dus doe goed onderzoek en vraag experts (of Google!) wanneer je ergens niet zeker van bent.
Publiek
Voor wie ga je het boek schrijven? Voor kinderen, jonge volwassenen, volwassenen? Het is belangrijk om je doelgroep te definiëren in relatie tot het onderwerp en je woordkeuze. Dit is ook belangrijk voor later, wanneer jouw manuscript is voltooid en je sprong waagt om het naar een uitgever te sturen. Elke uitgever is gespecialiseerd in een bepaald genre.
Onderwerpen
Het onderwerp is eigenlijk gerelateerd aan het publiek voor wie je schrijft. In welk genre hoort het boek? Chicklit, crime, young adults, geschiedenis, fictie, non-fictie …
Plaats
Het boek dat ik nu schrijf, vindt bijvoorbeeld plaats in drie steden (Amsterdam, Parijs en Nice). Ik heb deze steden vele malen bezocht om te weten waar ik over schrijf en om zelf te kijken hoe mensen daar leven. Wanneer u de gelegenheid hebt, bezoekt u de locatie waar het verhaal zal plaatsvinden. Je kunt je vakantie plannen naar de locatie van het verhaal en leven als een local om heel dicht bij je verhaal te blijven.
Personages
De personages zijn erg belangrijk, ze ‘vertellen’ het verhaal. Ik zal nog een artikel schrijven hoe je de personages het beste creëert. De tool die ik daarvoor gebruik, is heel prettig om mee te werken.
Schrijfplek
Het is belangrijk dat mensen je niet storen tijdens het schrijven. In dit artikel deelde ik mijn schrijfplekken.
Schema opstellen
Als je een druk leven hebt of een fulltime baan naast het schrijven, is het belangrijk om een ”schrijf” plan te maken. Pak je agenda erbij en doorkruis dagen wanneer je de mogelijkheid hebt om te schrijven. Het is essentieel om regelmatig te schrijven om verbonden te blijven met je verhaal en om een writer’s block te vermijden.
Ik hoop dat je iets aan deze schrijftips hebt!
Heb jij nog aanvullende tips?
Bron foto: Unsplash
8 reacties
Marije
Wat een handige tips! Ga ze opslaan voor ooit 😉

Marije recently posted…Book Tuesday: Ik wil ook zo’n man – Ellen Berg
Darina Nykl
Dank je wel!
Josephine
Zelf vind ik het beginnen van een boek niet het grootste probleem, maar wel het hele werk wat er daarna aan vast zit. 😉 Daarom is een schrijfplan inderdaad een handige tip. Ik heb ook wel eens iemand gehoord over de 5×5 regel: 5 dagen per week 500 woorden. Misschien ook een goed idee?

Josephine recently posted…Zomers recept: Eton Mess
Darina Nykl
Ja, daar heb ik ook weleens van gehoord. Misschien dat ik mij daar een keer aan ga wagen. Het klinkt haalbaar!
Lianne
Fijne tips! Inderdaad goed voorbereidend werk doen is echt een must. Dat komt je verhaal alleen maar ten goede 🙂
Darina Nykl
Precies! Dank je!
Iris
Wat een goeie tips! Dat van die supermarkt, daar zou ik nou niet aan denken. Slim!
Darina Nykl
Dank je wel! ?