arnel hasanovic 375269 unsplash - Hoe begin je met het schrijven van je boek?
Boeken & Schrijven

Hoe begin je met het schrijven van je boek?

Het schrijven van een boek is zo’n groot project dat het belangrijk is om gefocust te blijven en een plan te hebben. Hoe begin je met het schrijven van je boek? Ik geef je een aantal tips!

Een idee bedenken

Het begint met een idee. Iets of iemand geef je de nodige inspiratie. Dat kan een foto zijn, een gesprek, een film, een ander boek, een vakantie … Schrijf het idee onmiddellijk op in je notitieboekje. Gun jezelf de tijd om na te denken, laat het idee “leven”.

Onderzoek

Onderzoek is een heel belangrijk onderdeel van het schrijfproces. In welke tijd speelt zich het verhaal af?  Wanneer je verhaal zich afspeelt in een andere eeuw, is het belangrijk om te weten hoe mensen toen leefden, hoe ze zich kleedden en hoe de wereld eruit zag. Bijvoorbeeld, in de jaren 30 had je geen grote supermarkten, maar kruideniers. Deze foutjes worden gemakkelijk gemaakt, dus doe goed onderzoek en vraag experts (of Google!)  wanneer je ergens niet zeker van bent.

Publiek

Voor wie ga je het boek schrijven? Voor kinderen, jonge volwassenen, volwassenen? Het is belangrijk om je doelgroep te definiëren in relatie tot het onderwerp en je woordkeuze. Dit is ook belangrijk voor later, wanneer jouw manuscript is voltooid en je sprong waagt om het naar een uitgever te sturen. Elke uitgever is gespecialiseerd in een bepaald genre.

Onderwerpen

Het onderwerp is eigenlijk gerelateerd aan het publiek voor wie je  schrijft. In welk genre hoort het boek?  Chicklit, crime, young adults, geschiedenis, fictie, non-fictie …

Plaats

Het boek dat ik nu schrijf, vindt bijvoorbeeld plaats in drie steden (Amsterdam, Parijs en Nice). Ik heb deze steden vele malen bezocht om te weten waar ik over schrijf en om zelf te kijken hoe mensen daar leven. Wanneer u de gelegenheid hebt, bezoekt u de locatie waar het verhaal zal plaatsvinden. Je kunt je vakantie plannen naar de locatie van het verhaal en leven als een local om heel dicht bij je verhaal te blijven.

Personages

De personages zijn erg belangrijk, ze ‘vertellen’ het verhaal. Ik zal nog een artikel schrijven hoe je de personages het beste creëert. De tool die ik daarvoor gebruik, is heel prettig om mee te werken. 

Schrijfplek

Het is belangrijk dat mensen je niet storen tijdens het schrijven. In dit artikel deelde ik mijn schrijfplekken.

Schema opstellen

Als je een druk leven hebt of een fulltime baan naast het schrijven, is het belangrijk om een ​​”schrijf” plan te maken. Pak je agenda erbij en doorkruis dagen wanneer je de mogelijkheid hebt om te schrijven. Het is essentieel om regelmatig te schrijven om verbonden te blijven met je verhaal en om een ​​writer’s block te vermijden.

Ik hoop dat je iets aan deze schrijftips hebt! 

Heb jij nog aanvullende tips? 

 

Bron foto: Unsplash

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

8 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: