Het verhaal van het appartement in Parijs dat na 70 jaar werd ontdekt
Parijs

Het verhaal van het appartement in Parijs dat na 70 jaar werd ontdekt

 

Uit het nieuws een aantal jaren geleden: een vrouw sterft op 91 jarige leeftijd en haar nalatenschap betreft een appartement in Parijs dat na 70 jaar werd ontdekt… Klinkt als een spannende film, vind je ook niet?

Marthe de Florian

Madame de Florian werd geboren in Parijs op 9 september 1864 onder de naam Mathilde Heloise Beaugiron. Zij was een courtisane met vele beroemde geliefden: Georges Clemenceau (72e premier van Frankrijk), Pierre Waldeck-Rousseau (68ste premier van Frankrijk), Paul Deschanel (11e president van Frankrijk), Gaston Doumergue (13e president van Frankrijk) ) en de Italiaanse schilder Giovanni Boldini.

Ze kreeg twee zoons. Henri Beaugiron (1882-1883) stierf toen hij drie maanden oud was. Haar tweede zoon, ook Henri genaamd, werd geboren in 1884 en stierf op 66-jarige leeftijd. Er wordt gespeculeerd dat zijn vader een van de minnaars was van Madame de Florian, Auguste Albert Gaston Florian Mollard, een bankier. Misschien is dat de reden waarom ze de naam “de Florian” heeft gekozen.

Het appartement is gelegen aan de Rue de La Bruyere 2 in het 9e arrondissement, in de buurt van Pigalle.

Het appartement

Madame de Florian stierf in 1939 in het appartement in het bijzijn van haar zoon Henri. Haar kleindochter, Solange Beaugiron (1919-2010), verliet het appartement in 1942 en vluchtte naar Zuid-Frankrijk om nooit meer terug te keren.  Zelfs niet toen haar vader Henri in 1966 stierf. Er wordt beweerd dat Solange Beaugiron de beroemde schrijfster Solange Bellegarde was.

Gedurende al die jaren betaalde ze de huur van het appartement. Toen de onderzoekers de deur openden was het alsof ze in een tijdsmachine terug gingen naar de Belle Epoque (1870-1914). Tussen al het stof, deden ze nog een geweldige ontdekking: een schilderij van de beroemde schilder Giovanni Boldini: Marthe de Florian vastgelegd in een prachtige roze mousseline-jurk.

239451 original1 lw4c0 680x1024 680x1024 - Het verhaal van het appartement in Parijs dat na 70 jaar werd ontdekt

70 years isolated apartment paris marthe de florian 16 768x984 - Het verhaal van het appartement in Parijs dat na 70 jaar werd ontdekt

70 years isolated apartment paris marthe de florian 12 768x447 - Het verhaal van het appartement in Parijs dat na 70 jaar werd ontdekt

Het schilderij

Het schilderij werd geschilderd in 1889 toen Marthe 24 jaar oud was.  Ze was de muze van Boldini. Dat dit echt Marthe de Florian betrof, werd door middel van liefdesbrieven aan Boldini, gevonden in het verlaten appartement, bewezen.

Het schilderij had een vraagprijs van € 253.000, maar werd op de veiling verkocht voor € 2,1 miljoen!

Boldini Marthe de Florian 768x977 - Het verhaal van het appartement in Parijs dat na 70 jaar werd ontdekt

Het verhaal van de onderzoeker

Lees hier het verhaal van een van de onderzoekers

“Onder een dikke laag stof werden de onderzoekers overgebracht naar het Parijs van de vroege 20e eeuw, tijdens het hoogtepunt van de Belle Epoque, toen de stad haar culturele renaissance vierde en de grootmoeder van Florian het gesprek van de dag was in de stad. Gouden gordijnen drapeerden voor de ramen en op de  luxe kaptafel lagen haarborstels, parfums en kaarsjes die vast die op de terugkeer van een zeer glamoureuze vrouw leken te wachten. Tegen het bloemenbehang en lambriseringen stond een opgezette struisvogel, gedrapeerd met een sjaal boven twee vooroorlogse knuffelbeesten, een zeer retro uitziende Mickey Mouse en Porky the Pig. De formele eetkamer, met een laaghangende kroonluchter boven de tafel, houtkachel en stenen gootsteen, was nog steeds volledig gevuld met glaswerk en potten en pannen. “

(Bron: The Daily Beast)

Stel je voor dat je zo’n schat vindt …

Toen ik de foto’s voor het eerst zag, stelde ik me voor hoe ze in dit appartement woonde. Ik bestudeerde haar bezittingen van de foto’s. Prachtige objecten! Het meubilair, de schilderijen, de gordijnen, de accessoires haar kaptafel. Oude parfumflesjes, een borstel, een spiegel … alsof ze elk moment terug konden komen om zich klaar te maken voor de avond. Een echte tijdcapsule dat zeer interessant is om meer te weten te komen van het leven tijdens de Belle Epoque.

Er is niet zoveel bekend wat er met het appartement is gebeurd. Ik heb gezocht op internet, maar kwam alleen een veiling site tegen waar de kaptafel voor 2000 euro is geveild. Ik denk verder dat het appartement is verkocht en de bezittingen zijn overgedragen aan de nabestaanden.

Rue de la Bruyere nu

2 rue de la Bruyere 1024x768 - Het verhaal van het appartement in Parijs dat na 70 jaar werd ontdekt

Square de la Bruyere 768x1024 - Het verhaal van het appartement in Parijs dat na 70 jaar werd ontdekt

Meer lezen over dit onderwerp?

Deze vondst heeft een aantal schrijfster geïnspireerd om er een boek over te schrijven:

Een dame in Parijs door Alyson Richman

The Paris Time Capsule – Ella Carey

From a Paris Balcony – Ella Carey

A Paris apartment – Michelle Gable

Een artikel uit oktober 2018 over de vondst van het appartement

 

Ken jij dit verhaal?

Note of the writer: I do not own the copyright of these images and I will be willing to remove them if requested by the owner.

 

10 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: