Het symbool van Nice: de blauwe stoeltjes
Franse Riviera

Het symbool van Nice: de blauwe stoeltjes

De geschiedenis van de blauwe stoeltjes

Iedere stad heeft zo zijn of haar eigen symbool. De Big Ben in Londen, de Eiffeltoren in Parijs… en het symbool van Nice zijn de blauwe stoeltjes aan de Promenade des Anglais. In dit blog vertel ik er meer over.

De geschiedenis van de beroemde stoel begon tijdens de naoorlogse periode, toen het massatoerisme aan de Franse Rivièra kelderde. Charles Tordo, een erkende uitvinder en arbeider in een onderhoudsbedrijf, was door zakenman Ballanger belast met het vervaardigen van achthonderd stoelen. Tordo werkte wekenlang met de hulp van zijn familie om de deadline van Ballanger te halen.

Na de dood van Ballanger gaf de stad Nice de opdracht om de stoelen te produceren aan een bedrijf dat gevestigd is in de Haute-Loire.

Tijdens de jaren 50 waren deze stoelen van wit hout en verspreid langs de Promenade en werden gebruikt door gezinnen en ouders om lekker te ontspannen. De stoeltjes hebben in de loop der jaren veel veranderingen doorgemaakt en een meer verfijnde uitstraling gekregen. Ze werden in een azuurblauwe kleur geschilderd, en er werd metaal gebruikt in plaats van hout.

Blauwe stoelen Nice e1554290120417 - Het symbool van Nice: de blauwe stoeltjes

De blauwe stoeltjes anno nu

La chaise bleue werd lang beschouwd als het symbool van Nice.

Omdat de stoeltjes gemakkelijk konden worden gestolen of beschadigd, besloot het gemeentebestuur om ze te verwijderen en hun productie begin 2000 stop te zetten, waardoor de stad een van zijn handelsmerken verloor. Vanwege de populaire vraag waren ze een paar jaar later terug, ditmaal beveiligd in een rij van twintig.

Ongeveer zestig jaar later is la chaise bleue van uiterlijk veranderd, maar het blijft een van de favoriete plekken van Niçois om te ontspannen en te genieten van het uitzicht op de Middellandse Zee.

“Het voelt altijd als een speciale plek om te zitten”,

hoor je veel inwoners maar ook van de toeristen zeggen. Zomers is het dan ook een uitdaging om een leeg stoeltje te vinden om te genieten van het uitzicht op zee.

Zonsondergang Nice e1554290065571 - Het symbool van Nice: de blauwe stoeltjes

 

De blauwe stoeltjes als inspiratiebron

Veel kunstenaars werden geïnspireerd door dit speciale symbool, waaronder een in Niçois geboren kunstenaar Armand. Zijn monumentale 3D-sculptuur, gemaakt van honderden blauwe stoelen, heeft als titel “Camin dei Ingles” en decoreert sinds 2004 een van de glazen façades van het Museum van Hedendaagse Kunst.

Kunstenaar Sab heeft een reusachtige tweedimensionale stoel gecreëerd die in 2014 werd onthuld en nu trots op de Promenade des Anglais in de zon staat te glimmen.

Kunstwerk blauwe stoeltjes Nice e1554290089291 - Het symbool van Nice: de blauwe stoeltjes

Een ander merkwaardig eerbetoon aan het meest duurzame symbool van de stad zijn de prachtige mini blauwe stoelen ingekapseld in acryl die te vinden zijn in Transparence, een chique winkel in de oude stad.

“The chairs of the walk” werd ook de titel van een toneelstuk, dat in 1998 werd gecreëerd door Richard Cairaschi voor het stadstheater van Nice. De hoofdpersoon is een gepensioneerde Niçois die regelmatig over de Promenade des Anglais  loopt en op een ochtend een mooie Niçoise ontmoet genaamd Violaine.

Het hebben van een foto terwijl u op de blauwe stoel zit, is echt een must geworden. La chaise bleue is een mooi symbool van de stad Nice. De stoeltjes uiten het gevoel van ontspanning en solitaire reflectie, zowel voor de inwoners als voor de toeristen.

En om het Nice gevoel thuis een beetje vast te kunnen houden, kun je nu ook een mini stoeltje als souvenir kopen. Dat heb ik ook gedaan en denk dan terug aan die heerlijke middagen in het zonnetje of de avonden waarop we genoten van de zonsondergang…

 

8 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: