Gastblog | Parijs vandaag: Paris Fashion Week
Parijs

Gastblog | Parijs vandaag: Paris Fashion Week

Blog geschreven door Dominique Verschuren

Het is weer zo ver: de eerste week van maart betekent Fashion Week in Parijs! Chanel, nog altijd één van de toonaangevende modehuizen, toont zijn nieuwste creaties voor de winter 2021-2022. Een mooie gelegenheid om de spotlights te richten op Coco Chanel. Wat deze legendarische dame heeft betekend voor Parijs is ongekend.

Een van de allerberoemdste Parisiennes van de 20ste eeuw werd geboren in het kleine provinciestadje Saumur, in de Loirevallei, niet ver van de Atlantische kust. Dus, zoals 80% van de Parijzenaars, niet in de stad zelf.

In de fantastische jaren ’20, toen er volop gefeest werd in de straten van Montparnasse, zat Coco, née Gabrielle, aan de andere kant van de Seine. Rue Cambon, op rive droite naast Jardin des Tuileries, werd haar eerste uitvalsbasis. Op nummer 31 werden de kledingstukken ontworpen en tijdens modeshows aan het publiek voorgesteld. Op de eerste verdieping woonde Coco in haar eigen appartementje. 15 jaar later waren vijf gebouwen in rue Cambon (nr. 23-31) haar eigendom. Voor devote fans is deze straat het heilige der heilige. Een altaar van de vrouwenemancipatie. Haar appartement is geen museum, zoals bij Yves Saint-Laurent, maar vanuit de boetiek krijg je wel een zweem van de Chanel-magie.

Koningin onder de parfums

Die magie begon in de periode tussen de twee wereldoorlogen en maakte van Gabrielle ‘Coco’ Chanel een van de meest invloedrijke mensen uit de 20ste eeuw. Haar buitengewone talent en ondernemingsdrang zorgden ervoor dat een nieuwe generatie vrouwen verlost werden van het korset. Dames mochten zich meer casual gaan kleden. Een ware revolutie. Zij ontwierp ook het elegante, iconische zwarte avondjurkje en natuurlijk de deux-pièce. Daar heeft Alfred Hitchcock dus zijn fetish voor koele blondines in mantelpakjes vandaan.

En ook bracht de couturier parfum uit. Wat Kind Of Blue van Miles Davis is voor de jazzmuziek en Mohammed Ali voor de bokssport, is No. 5 van Chanel voor de parfum: verheven ver boven het eigen vakgebied. Iedereen heeft er wel eens van gehoord of herkent het. In 1921 kwam de parfum voor het eerst op de markt. Zoals Coco zelf zei: ‘Een vrouw moet ruiken als een vrouw en niet als een roos.’ ‘Een doorslaand succes’ was het understatement van de eeuw.

Haar imperium zorgde ervoor dat het geld bleef binnenstromen. Uiteindelijk ging ze een straatje verderop wonen. In het Ritz Hotel. Een van de duurste hotels van de stad, gelegen op het statige Place Vendôme. Coco woonde daar 35 jaar. Een half mensenleven. Op de tweede verdieping had ze een room with the view. Daar komt ook de inspiratie voor het ontwerp van de dop van het flesje Chanel no. 5 vandaan. Die dop is niet rond en die dop is niet vierkant. Die dop is achthoekig. Net zoals Place Vendôme. Haar suite is nog altijd gedecoreerd zoals zij het ooit graag had: gelakte muren, vergulde leeuwen, veel spiegels en veel zwartwit. Als je de kamer tijdens de fashion week wilt boeken, kost je dat een slordige 28.000 eurootjes. Per nacht, welteverstaan!

Al 100 jaar toonaangevend

Over de fashion week gesproken: een mooie plek om je Chanel-tour te eindigen is in het decor van Chanel in de 21ste eeuw. Dat is het adembenemende Grand Palais, tussen de Champs-Élysées en de Seine. Iedere fashion week, twee keer per jaar, wordt het Chanel-circus hier neergezet. Soms creëren ze een skipiste, de andere keer een strand. En door het unieke glazen dak doet het natuurlijke licht de rest. Want het merk gaat verder de 21ste eeuw in.

grand palais 195324 640 - Gastblog | Parijs vandaag: Paris Fashion Week

Topdesigner van het modehuis Karl Lagerfeld heeft in 2019 het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Maar de huidige creative director Virginie Viard stelt de artistieke toekomst van het concern veilig. En met een omzet van bijna 10 miljard dollar per jaar wordt het imperium verder uitgebouwd en leeft de legende voort. In 2021 is het honderd jaar geleden dat Coco haar eerste grote successen boekte én de geboorte van No. 5. Parijs mag trots zijn op deze ware ambassadrice van de elegantie.

Op dinsdag 9 maart om 10u30 laat Chanel de nieuwste topcreaties zien in Grand Palais.

Calendar – Paris Fashion Week (fhcm.paris)

 

Het aanbod aan tours van Paris Promenade vind je op: https://www.parispromenade.org/nederlands/

 

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: