Trotinette
Parijs

Gastblog | Parijs vandaag: Het wonder dat trottinette heet 

 Blog geschreven door Dominique Verschuren

Vandaag weer een interessante gastblog van Dominique Verschuren, sinds zes jaar woonachtig in Parijs en stadsgids van deze prachtige stad. Elke maand zal hij een blog schrijven wat hij zoal meemaakt in Parijs en dit keer is het wonder dat trottinette heet aan de beurt.

Op stap met de trottinette

11 mei 2020 was bevrijdingsdag in Parijs. We mochten weer naar buiten na twee maanden gevangen te hebben gezeten in eigen huis. Ik hou van uitgaan, maar er schuilt net zo goed een huismus in mij. Maar dan wel onder mijn eigen voorwaarden. De eerste vier weken voelden aan als vakantie. De tweede vier weken waren zwaarder. Dus je kunt wel voorstellen hoe 11 mei was, fietsend door mijn geliefde Parijs. Voor de eerste keer weer Montmartre zien, de Eiffeltoren, het Louvre of mijn favoriete wijk Saint-Germain-des-Prés.

Er viel me nog iets op. Heel sneaky had het gemeentebestuur de absolute stilte en leegheid van de Parijse straten gebruikt om meer fietspaden aan te leggen ten koste van autobanen. Om een voorbeeld te geven: pal naast het Louvre ligt Rue de Rivoli, genoemd naar een overwinning van Napoleon in Italië. Afgelopen jaar was er al een tweerichtingsfietspad aangelegd. En dat ten koste van een rijbaan voor auto’s. Maar nu ineens na de confinement (onze lockdown) beschikken wij fietsers over een extra, brede rijstrook. De laatst overgebleven autostrook is nog voor taxi’s en bussen en af en toe een verdwaalde auto.

Het is ongelofelijk hoezeer Parijs verandert. Het is fietsen wat de klok slaat. Nou ja, ik overdrijf een beetje. Het is niet zoals in Kopenhagen, Wenen of Berlijn. Om nog maar te zwijgen van België en Nederland. Maar de Parisiens laten zich niet onbetuigd: zeker bij vriendelijk weer wil de Parijzenaar nog wel eens zijn fiets pakken. Af en toe is het zelfs een chaos op het fietspad. Dan onderscheidt de geoefende fietser zich onmiddellijk van de voorzichtige of zelfs stuntelende rijder.

Nog populairder dan fietsen zijn de zogenaamde trottinettes hier. Frans voor stepje. Ieder kind in Parijs heeft een stepje. Maar ook vele volwassenen gaan op hun eigen trottinette. En voor al die andere Parisiens en toeristen zijn er de gemeentelijke trottinettes. Ook jij kan er gebruik van maken. Wat heb je nodig? Een app. en je bent vertrokken. Kosten: tussen 15 en 25 eurocent per minuut. Die trottinettes staan overal en nergens. Mijn kennismaking was enkele jaren geleden toen midden op het fietspad een trottinette stond. Ik vond dat geen doen, dus ik vroeg mij af waar de eigenaar was. Die was in geen velden of wegen te bekennen. De trottinette was zomaar achtergelaten. Dat is me vaker overkomen.

De trottinettes staan dus overal en nergens, maar ook nooit verder weg dan vijf minuten van je vandaan. Het aantal steps is in 2019 gegroeid van 20.000 naar 40.000 is een half jaar tijd! Intussen zijn er meer dan tien uitbaters. Dat betekent ook dat de bedrijfssector één grote jungle is zonder enige regelgeving. Anne Hidalgo, onze burgermoeder, belegde in juni 2019 een persconferentie over de toekomst van de trottinette en zij vroeg de Assemblée Nationale (ons parlement) voor regelgeving. Zo snel mogelijk, aub!

Een belangrijk onderdeel van die sector is het opladen van die trottinettes. Op een gegeven moment is de accu immers leeg. Dat opladen gebeurt in de schemeruren. ’s Avonds en ’s nachts zie je busjes rondrijden waar de trottinettes worden ingeladen en dan worden de toestellen opgeladen. Je ziet jongens makkelijk vijf trottinettes opgestapeld op een andere step om ze naar zo’n busje te loodsen. Ik vermoed dat deze arbeidssector een grijs gebied is waar de kansloze jongeren uit de banlieue, de Parijse voorsteden, hun kostje bij elkaar scharrelen.

Tot slot: Nederlanders kennen de trottinettes niet. Dat blijkt duidelijk uit hun reacties. Want meestal kijken Nederlanders nergens van op en is in het thuisland alles veel geavanceerder en efficiënter. Maar die trottinettes heb ik tijdens mijn eigen tours hier in Parijs al aan minstens honderd Nederlanders mogen uitleggen. Vol belangstelling proberen ze die uit. Dat ze in Nederland (nog?) verboden zijn, snap ik ook wel: ze kunnen tot 40 kilometer per uur! Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zoals in het paasweekend van 2019. Pasen is elk jaar het drukste moment van het jaar. Op een bepaald moment reed een trottinette in tegenovergestelde richting op de rijbanen manoeuvrerend langs het opkomende verkeer. Compleet fou! Dus mocht u ze in de toekomst ooit gaan gebruiken, denkt u alstublieft aan uw medeweggebruikers. En zet ze ook weer terug op een plek waar niemand er last van heeft.

Namens alle mede Parisiens: merci beaucoup!! 1f60a - Gastblog | Parijs vandaag: Het wonder dat trottinette heet 

8 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: