De eerste erkende Paris Fashion Week
Parijs

Gastblog | Parijs vandaag: Fashion Week – oktober 2020

Blog geschreven door Dominique Verschuren

Op onze wandeltours passeren we ook het Louvre. Vorig jaar eind augustus stonden er ineens hekken op het Cour Carrée, de schitterende binnenplaats van het museum. Het was nog volop zomer. De Fashion Week was nog weken van ons verwijderd. En toch was Louis Vuitton al aan het opbouwen. Per dag zag ik een schitterend paviljoen groeien en groeien. Ze bouwden een soort Centre Pompidou na. Vier weken waren ze eraan bezig. Toen ze eenmaal klaar waren, begonnen ze de volgende dag met afbreken. Dat kostte ook weer twee à drie weken. Al die moeite voor één avondje défilé. Het mag wat kosten!

Ieder jaar, begin maart en begin oktober, is de stad van de mode in de ban van haar core business. Ook dit jaar, tussen 28 september en 6 oktober, kunnen liefhebbers hun hart ophalen aan de allernieuwste creaties van meer dan 80 modehuizen. Heel Parijs is uitgedost in de meest fantasierijke kledingstukken. Op iedere hoek van de straat vinden fotoshoots plaats. Ieder tijdschrift reist af naar Parijs voor een reportage met op de achtergrond de onvermijdelijke Eiffeltoren of Sacre Coeur.

En die sfeer is fantastisch! Zelfs als je niet van shoppen of kleren houdt. Vorig jaar had ik een koppel uit Colombia te gast. Zij waren eindelijk eens een keer zonder de kinderen op reis. Wij passeerden Palais de Tokyo in de Amerikaanse wijk van Parijs. Aan de overkant ligt het statige witte huis van Galliera, het modemuseum. Om de hoek het Yves Saint Laurent museum, ooit zijn woonhuis, waar je nog altijd zijn prachtige atelier kunt bezoeken zoals het is achtergelaten na zijn dood.

Wij passeerden dus met z’n drieën het Palais de Tokyo. Er was een drukte van belang. Vele limo’s, fotografen… Ja hoor, het was het onthaal van een modeshow. Uiteraard als gids ben je all-round, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet onmiddellijk alle genodigden en mannequins herkenden. Er was veel hip volk en VIP-volk anno 2019: flink getatoeëerd, casual gekleed en sneakers. Het nieuwe chique. Alsof ze net uit een videoclip waren gesprongen. Mijn gasten waren in de wolken. Iedere celebrity van wie ze ook niet wisten wie het was, moest op de foto. Al die mensen, die door de pers op de gevoelige plaat werden gezet, moesten wel op een of andere manier belangrijk zijn.

Een beetje verderop kwamen we bij Grand Palais uit. Ooit gebouwd als paviljoen voor de wereldtentoonstelling van 1900. Nu wordt het indrukwekkende gebouw met het unieke glazen dak rond Kerst gebruikt voor de grootste schaatsbaan ter wereld, de Tour de France is er ooit doorheen gereden en ook het openingsfeest van de Gay Olympics in 2018 was hier: 3000 mensen die tot in de vroege uurtjes aan het feesten waren. En ook… twee keer per jaar vestigt Chanel zich hier. Ze hebben in de afgelopen jaren de indrukwekkendste constructies opgetrokken: de ene keer een heel strand, de andere keer een skipiste. Dan staat het aan de overkant op Pont Alexander III zwart van de luxeauto’s.

paris fashion week 6 1024x705 - Gastblog | Parijs vandaag: Fashion Week – oktober 2020
Foto is gemaakt in 2008

Ooit was er een groep scholieren met mij mee. De meisjes vroegen of ze ook zo’n modeshow konden bijwonen. Lachend zei ik: je kunt het proberen. ’s Avonds zag ik op televisie dat alleen celebrities in het publiek zaten. Zonder persoonlijke uitnodiging of connecties maak je nauwelijks kans.

Het is met andere woorden een festijn waar iedereen van uit zijn dak gaat. Want ook op straat word je er continu mee geconfronteerd in de blijde zin van het woord. Van 28 september tot 6 oktober zijn iedere dag, verspreid over de stad minstens tien modeshows bij te wonen. Op de meest uiteenlopende locaties. Er is zoveel. Voor een normaal mens is het onbegonnen werk om alles te zien. Dior is er, en Chloe, en Nina Ricci, Saint Laurent, Kenzo, Stella McCartney, Givenchy, Elie Saab, Vivienne Westwood, Balenciaga en natuurlijk Chanel. Louis Vuitton mag het bal op de laatste middag afsluiten. En daar tussendoor mogen de Vlamingen trots zijn op hun troeven: Ann Demeulemeester èn Dries van Noten.

Als de omstandigheden het toelaten, kom zeker naar Parijs. Als je dat nu niet lukt, niet getreurd. Tegen maart heb je weer een kans. Van 1 tot 9 maart 2021 is er de volgende editie van de Paris Fashion Week. https://fhcm.paris/fr/paris-fashion-week-fr/dates/

Meer over Parijs en de leukste tours vind je hier: https://www.parispromenade.org/nederlands/ 

12 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: