Yves Saint Laurent musee5 e1644909618980 - Gastblog | Musée Yves Saint-Laurent
Parijs

Gastblog | Musée Yves Saint-Laurent

Door Dominique Verschuren

21 was hij. Het jaar daarvoor was Yves door een fatale hartinfarct van Christian Dior de creatieve directeur geworden van het gelijknamige gerenommeerde modemerk. En nu, in het voorjaar van 1958, stond hij op het punt zijn eerste eigen grote collectie te presenteren. Het werd de Trapezium-lijn genoemd. Centraal stond een jurkje dat anders was dan wat vrouwen kenden en droegen. Om de schouders zat het jurkje strak, maar om de taille en de heupen niet meer. Het gaf de vrouw veel meer comfort en vrijheid. Vrouwen waren er onmiddellijk dol op. Yves kreeg een staande ovatie tijdens de modeshow, de modebladen prezen zijn creatie. Het type jurk, ontworpen als een A-vorm, is na de zoveelste heropleving nog altijd in de winkels te vinden.

Yves Saint Laurent4 1024x686 - Gastblog | Musée Yves Saint-Laurent

Yves Saint Laurent trapezium - Gastblog | Musée Yves Saint-Laurent

Yves Saint Laurent trapezium9 - Gastblog | Musée Yves Saint-Laurent

Swinging Sixties

8 jaar later, de Swinging Sixties barstten uit hun voegen. De wereld was aan de durvers en de verbeelding was aan de macht. Yves gaf de vrouwen (een aanzet tot) de macht, zoals Coco Chanel hen ooit de eerste prikkels van vrijheid had gegund. De couturier introduceerde Le Smoking. Vrouwen in kleding die traditioneel was voorbehouden aan mannen. Kom daar maar eens om! Le Smoking is nog altijd een adrenalinestoot van rebellie, androgyn en chic tegelijk. Yves verklaarde zichzelf later: “Ik wilde de vrouw dezelfde garderobe geven als de man. Blaser, broeken en pak. Zij zijn functioneel. Ik geloofde dat vrouwen daarnaar snakten en dat bleek te kloppen.” Catherine Deneuve, Liza Minnelli, Lauren Bacall en Bianca Jagger. Het zijn slechts enkele dames die wegliepen met zijn creaties – letterlijk en figuurlijk.

Yves Saint Laurent le smoking10 1024x513 - Gastblog | Musée Yves Saint-Laurent

Lange tijd was de mode-industrie vol van vooroordelen en arm aan tolerantie. Gekleurde modellen kregen vaak niet dezelfde kansen als hun blanke – of witte zoals je tegenwoordig zegt – collega’s. Naomi Campbell, een van de zogenaamde supermodels uit de jaren ’90, kon daarover meepraten: “Mijn eerste keer op de cover van Vogue heb ik te danken aan Yves. Ik zei tegen hem: ‘Ze zullen me nooit een Franse cover gunnen, ze zullen nooit een zwart meisje op de cover zetten.’ Zijn enige antwoord was: ‘Wacht maar, ik zal daar wel voor zorgen.’ And he did it!”

Yves Saint Laurent Naomi Campbell13 - Gastblog | Musée Yves Saint-Laurent

Het museum

Dit zijn slechts drie voorbeelden waarom Yves Saint-Lauren tot de buitencategorie behoort in de modegeschiedenis. Als je geen genoeg van hem krijgt, hoef je alleen maar naar 5, Avenue Marceau te gaan. Daar vind je het Yves Saint-Laurent museum (quasi om de hoek van de vlam van Lady Diana).

Het museum is eigenlijk zijn voormalige studio die in 2017 openging voor publiek. Je vindt daar vele van zijn creaties terug die hij in de loop van zijn carrière heeft gemaakt. En vooral op de hoogste etage loop je zo zijn atelier binnen. Het heilige der heilige. Alles is nog in dezelfde staat als toen de grootmeester in 2008 stierf. Zijn bureau, de scharen en potloden, zijn schetsen en het textiel, de boeken en de tijdschriften. Dit creatieve laboratorium is te lezen als een weerspiegeling van zijn gepassioneerde geest. Het museum is niet te groot dus heerlijk onderhoudend. Wandel een uurtje door een ander universum en kom er bezield weer uit om meteen zelf aan de slag te gaan met naald en draad of een andere creatieve passie!

Yves Saint Laurent musee8 1024x645 - Gastblog | Musée Yves Saint-Laurent

 

Wil je graag eens andere delen van Parijs ontdekken? Kijk voor ideeën op: https://www.parispromenade.org/nederlands/

 

2 reacties

  • bychristiana

    Ik ben hier zelf ook geweest en ik vond het echt de moeite waard. Het was tijdens een reisje Parijs en op dat moment was er in parijs ook een grote Dior tentoonstelling waarvoor we zo’n drie uur (!) in de rij hebben moeten staan. Die was trouwens wel fenomenaal. Naar het YSL museum kun je natuurlijk altijd, ik had van tevoren reviews gelezen en het kwam neer op een ‘klein maar fijn museum’, en dat klopt ook wel. Je kunt er niet uuuuren rond lopen , maar alles wat er te zien is, is echt heel mooi en bijzonder. Ik vind het een aanrader.

    • Darina Nykl

      Leuk dat je geweest bent. De Dior tentoonstelling heb ik ook gezien. Prachtig! Als het goed is, komt deze ook naar Nederland. Dat was voor de pandemie het plan. Hopelijk gaat het alsnog door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: