Gastblog| Het tijdelijke Grand Palais
Parijs

Gastblog| Het tijdelijke Grand Palais

Blog geschreven door Dominique Verschuren

Het Grand Palais, gelegen tussen de Champs-Élysées en de Seine, is gebouwd als een enorm paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van 1900. 11 jaar na de Wereldtentoonstelling van de Eiffeltoren. Het jubeljaar 1900 was bijzonder voor de Fransen die zo van symboliek houden. De Derde Republiek van Frankrijk stond op haar hoogtepunt, het Belle Epoque was in volle bloei. En zodoende kon het land zich permitteren om naast de Wereldtentoonstelling ook de tweede moderne Olympische Spelen te organiseren. En ook nog eens voor de gelegenheden een peperduur metrostelsel aan te leggen. De stad moderniseerde in hoog tempo.

De Eiffeltoren op Champs de Mars en dus ook Grand Palais en zijn kleine broertje Petit Palais zijn nog altijd de stille getuigen van de feestelijkheden voor de gefortuneerde stadsgenoten van toen. Maar helaas zijn ook veel constructies van de verschillende Wereldtentoonstellingen afgebroken. Kan je je voorstellen hoe nóg rijker aan monumenten Parijs zou zijn geweest als ze vele van die sierlijke paviljoenen en machinehallen zouden hebben bewaard? De gebouwen werden enkel gebruikt voor de gelegenheid of zonder pardon door de volgende generatie vervangen door nog modernere gebouwen die de toon en de smaak van zo’n nieuw tijdperk bepaalden. Vreemd en jammer? Denk nu bijvoorbeeld aan panden uit de jaren ’70. Die beschouwden onze (groot)ouders destijds als hypermodern en toonaangevend. En wat doen wij, onze generatie? We gooien ze plat omdat ze volgens onze optiek smakeloos zouden zijn. Terwijl als je ze nog een generatie laat staan, worden ze vanzelf klassiek en weer esthetisch mooi. Wie zal het zeggen?

Grand Palais Ephemere8 1024x683 - Gastblog| Het tijdelijke Grand Palais

Grand Palais Ephémère

Sommige bouwwerken hadden wel het geluk om te blijven bestaan en de roem van eeuwige bewondering te smaken. Nu, meer dan 100 jaar later wordt er veel geld, tijd en energie besteed aan de grootschalige renovaties van die monumenten. Eén van die cultuurgoederen, het Grand Palais, ondergaat momenteel zo’n opknapbeurt. Dat betekent dat je het prachtige gebouw niet kan bezoeken. En dat duurt nog tot najaar 2024, na de sluiting van de Olympische Spelen. Maar de Parijzenaren hebben hier iets op gevonden. Want je hoeft niets te missen.

Op Champs des Mars, het veld tussen de Eiffeltoren en de Académie Militaire, is sinds 2020 een paviljoen geïnstalleerd. Het heeft de naam Grand Palais Ephémère meegekregen. Dat betekent zoiets als het “Vluchtige…”, of iets vrijer vertaald: “Tijdelijk Grote Paleis”. Het prachtig moderne complex, ontworpen door architectenbureau Wilmotte & Associé Architectes, meet maar liefst 10.000m². Dit tijdelijke onderkomen zal de rol van het oorspronkelijke Grand Palais op zich nemen op het gebied van kunst en cultuur.

Grand Palais Ephemere1 1024x576 - Gastblog| Het tijdelijke Grand Palais

Grand Palais Ephemere7 1024x683 - Gastblog| Het tijdelijke Grand Palais

Grand Palais Ephemere9 - Gastblog| Het tijdelijke Grand Palais

Evenementen

Onder impuls van La Réunion des Musées Nationaux en de organisatie Paris 2024, zal het Grand Palais Ephémère 4 jaar lang onderdak bieden aan grote evenementen op het gebied van kunst, mode en sport. Concreet betekent dit dat je hier de internationale kunstbeurs FIAC kunt bezoeken, tevens het concours hippique Saut Hermès. En net als de modeshow van Chanel die je altijd gewend was in het oorspronkelijke Grand Palais te zien, kan je ook op de nieuwe locatie vele exposities en andere culturele evenementen bezichtigen.

Grand Palais Ephemere6 1024x640 - Gastblog| Het tijdelijke Grand Palais

Maar het Grand Palais Ephémère zal ook een rol spelen op de Olympische Spelen. Er wordt gejudood en geworsteld. Tegen de zomer van 2024 zal de voltooiing van de renovatie van de originele Grand Palais een feit zijn en daar zal in de prachtige grote hal de scherm- en taekwondowedstrijden plaatsvinden. Kan je je dat voorstellen: schermen in zo’n stijlvolle omgeving? Dat kan alleen in Parijs!

Wil je graag eens andere delen van Parijs ontdekken? Kijk voor ideeën op: https://www.parispromenade.org/nederlands/

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: