Gastblog | Fondation de Louis Vuitton in Parijs
Parijs

Gastblog | Fondation de Louis Vuitton in Parijs

 Blog geschreven door Dominique Verschuren

Als je vanop de Eiffeltoren in de richting van La Défense kijkt, zie je links veel groen met een klein wit-grijs vlekje. Dat is Bois de Boulogne met daarin half verscholen het Fondation Louis Vuitton. Als je voor het museum staat, dan zie je pas wat voor magnifiek gebouw het is.

Wat is het Fondation de Louis Vuitton?

Zelfs zonder kunst erin is het gebouw van architect Frank Gehry de moeite waard om te bekijken én er binnen te gaan. Gehry – door Vanity Fair beschouwd als een van de grootste architecten van onze tijd – wilde de stad Parijs een cultuurschip cadeau doen. Vandaar de bolstaande zeilen. De glazen daken verwijzen naar het glazen dak van het Grand Palais – dat andere grote evenementenhal annex museum langs de Champs-Élysées.

Het gebouw

Vanbinnen is het gebouw enorm ruimtelijk. Het uitzicht is oogverblindend. Je kijkt diep de stad in. En als je de andere kant op kijkt dan word je bijna overweldigd door La Defense. Ongelofelijk hoe dicht de wolkenkrabbers en Le Grand d’Arche van hieruit staan.

Het is bijna een wonder dat het gebouw er überhaupt is gekomen. Want de aanloop ging niet op rolletjes. Het gebouw stond in het begin niet alleen in de steigers, maar ook in het middelpunt van een grote corruptiezaak. Belastingontduiking. De kosten van de bouw werden op 100 miljoen euro geraamd. Dat werden er uiteindelijk 790 miljoen! En daarvan zou meer dan 600 miljoen van de overheid komen, waardoor het fiscaal aftrekbaar was. En daar is kennelijk mee gesjoemeld.

Fondation Louis Vuitton 1024x338 - Gastblog | Fondation de Louis Vuitton in Parijs

Hoe het ook zij, het resultaat mag er wezen. Hoewel Louis Vuitton zijn naam eraan verbond, vind je binnenin geen dure handtasjes. Of het moet een kunstobject zijn. Want moderne kunsttentoonstellingen worden hier volop georganiseerd. Van Jeff Koons tot Gilbert & George, en van Jean-Michel Basquiat tot Egon Schiele. Maar ook voor pianoconcerten ben je hier aan het juiste adres.

Visiting Fondation Louis Vuitton Paris 1024x338 - Gastblog | Fondation de Louis Vuitton in Parijs

Hoe kom je er?

Eerlijk is eerlijk: Bois de Boulogne ligt nu niet bepaald centraal in Parijs. Dus hoe raken we bij het museum? Gelukkig is er een simpele oplossing. Je gaat naar Place d’Étoile, daar waar de Arc de Triomphe staat. Aan het uiteinde van Avenue de Wagram vertrekt iedere 10-15 minuten een shuttlebus naar Fondation. Dat kost je 2 euro per keer. Die navette zet je voor de deur van het Fondation af. Wel zo handig!

Fondation LV14 1024x394 - Gastblog | Fondation de Louis Vuitton in Parijs

Wil je graag eens andere delen van Parijs ontdekken? Kijk voor ideeën op: https://www.parispromenade.org/nederlands/

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: