Samaritaine7 - Gastblog | De nieuwe Samaritaine: barmhartig voor de ware shopaholic
Parijs

Gastblog | De nieuwe Samaritaine: barmhartig voor de ware shopaholic

 Blog geschreven door Dominique Verschuren

Misschien hadden ze het niet meer verwacht. Stiekem zaten ze er al jaren op te wachten. Wie? De liefhebbers van het luxeshoppen en de mooiste warenhuizen van Parijs. En dat zijn er velen! Het heuglijke nieuws: La Samaritaine is weer open! Aanvankelijk hadden de eigenaars hun bezoekers al een jaar eerder willen ontvangen. Maar ja, u weet wel wie dat tegenhield: Monsieur Covide en Madame Pandemice. Maar uiteindelijk, met een begrijpelijke vertraging, openen de deuren zich deze week.

Aan de andere kant werd dat ook wel eens tijd. De winkel was al dicht sinds 2005! Dat is me een renovatie geweest?! Hoe komt het dat het zo lang heeft geduurd?

Geschiedenis van het warenhuis

La Samaritaine ontstond in 1870, in de tijd van de grote warenhuizen (les grands magasins). Het etablissement beleefde zijn commerciële top in de roemrijke jaren zestig, de jaren van economische en culturele voorspoed. In de daaropvolgende decennia kwam de klad erin. Meer en meer delen van het ooit zo trotse shoppingsbastion werden verhuurd als kantoren. Om de kosten te drukken. Het ging zelfs zo slecht, dat na de eeuwwisseling het voortbestaan van Samaritaine aan een zijden draadje hing. Parijs wilde graag de Olympische Spelen van 2012 binnenhalen. Ik heb ooit gehoord dat men het plan had opgevat om van het 19de-eeuwse gebouw een exclusief luxehotel te maken. Maar de Spelen gingen aan de Parijse neus voorbij. Nota bene aan aartsrivaal Londen. Wat moesten ze nu met het gebouw doen?

Samaritaine11 - Gastblog | De nieuwe Samaritaine: barmhartig voor de ware shopaholic

Samaritaine3 1024x768 - Gastblog | De nieuwe Samaritaine: barmhartig voor de ware shopaholic

De groep LVMH was in de nieuwe eeuw de eigenaar geworden van de monumentale trots. Kenners weten het: LV staat hier voor Louis Vuitton. Inderdaad de modemagnaat werd de gefortuneerde bezitter van Samaritaine. Zij maakten plannen om er het mooiste warenhuis van de stad van te maken. The talk of the town. Voor minder deden ze het niet.

Een nieuw concept

Het nieuwe concept is het troetelkindje van het Japanse architectenbureau Sanaa. Die was in 2010 de laureaat van de Pritzker-prijs, ofwel de Nobelprijs voor architecten. Centraal in het concept is een smaakvolle samensmelting van vernieuwing en erfgoed. Het resultaat mag er wezen: een verfijnd chef d’oeuvre (meesterstuk) van industriële archeologie.

Het nieuwe Samaritaine staat voor ‘fashion, food en art de vivre’. Alle smaken, voorkeuren en de laatste trends vindt u hier onder één dak. En wat voor dak is dat?! Niet minder dan 600 merken vindt u hier onder het beroemde glas-in-lood overdekking.

Samaritaine10 - Gastblog | De nieuwe Samaritaine: barmhartig voor de ware shopaholic

Samaritaine6 1024x763 - Gastblog | De nieuwe Samaritaine: barmhartig voor de ware shopaholic

Op de bovenste etage vindt u het allerlekkerste eten, zoals u dat alleen in Parijs aantreft. Restaurants, cafés, tearooms. Voedsel voor ieder seizoen, aromageuren uit alle windstreken. De hele wereld op 20.000 vierkante meter. Er wordt zelfs een hotel bijgebouwd, het zogenaamde Cheval Blanch hotel.

Samaritaine5 819x1024 - Gastblog | De nieuwe Samaritaine: barmhartig voor de ware shopaholic

Samaritaine9 - Gastblog | De nieuwe Samaritaine: barmhartig voor de ware shopaholic

Bent u nieuwsgierig geworden? Gaat u dan naar Rue de Rivoli. Ik geef toe: die is héél lang. Vanop Pont Neuf kijkt u uit op Samaritaine. U stopt het beste bij metro Pont Neuf, en dan komt u er vanzelf. De nieuwe Samaritaine valt niet te missen.

De leukste wandelroutes met een gids vind je op: www.parispromenade.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: