Blik op Eze Cote dAzur - Èze, een charmant kustplaatsje in Zuid-Frankrijk
Franse Riviera

Èze, een charmant kustplaatsje in Zuid-Frankrijk

Er is een dorpje aan de Zuidfranse kust dat mijn hart gestolen heeft. Het is een ‘village perche’ zoals de Fransen een dorp op de top van een berg noemen met een versterkte nederzetting uit de Middeleeuwen. Vandaag gaan we een dagje uit naar Èze, een charmant kustplaatsje n Zuid-Frankrijk.

Het dorp Èze

Als je van een adembenemend uitzicht wilt genieten op de Middellandse Zee, is het een goed idee om dit hooggelegen charmante kustplaatsje Eze te bezoeken. Het is niet ver van de zonnige stad Nice en het dorpje staat bekend om zijn prachtige uitzichten, prachtige tuinen en mooie nauwe straatjes.

Romantisch plaatje Eze - Èze, een charmant kustplaatsje in Zuid-Frankrijk

Louvre ramen Eze - Èze, een charmant kustplaatsje in Zuid-Frankrijk

Eze is een heuveldorp, dat 427 m boven de zee ligt en baadt in het zonlicht.  Door de bijzondere ligging wordt het dorp ook wel ‘adelaarsnest’ genoemd. Door deze ligging heb je een spectaculair uitzicht over de Middellandse zee en bij helder weer, kun je Corsica zien liggen. Een fotogeniek en pittoresk dorp, met veel steegjes en vele trappen en gezellige hoekjes. Het is heel leuk om door deze straatjes te dwalen. Ook vind je er leuke winkeltjes, kunstgalerijen en restaurants en heel veel bloemen, zoals de bougainvilles.

Ezis boutique Eze - Èze, een charmant kustplaatsje in Zuid-Frankrijk

Nietzsche pad Eze - Èze, een charmant kustplaatsje in Zuid-Frankrijk

Het charmante kustplaatsje is erg heuvelachtig dus je moet veel klimmen,  maar het is zeker de moeite waard. Veel paden verbinden de drie niveaus van het dorp en een van de beroemdste paden is het Nietzsche pad. Nietzsche, een filosoof, werd hier geïnspireerd om de roman ‘Thus Spoke Zarathustra’ te schrijven.
Eze-sur-Mer is het kustgedeelte van Eze (met treinstation) met een mooi strand met schaduwplekken door de vele dennen. Een leuke plek om een duik in zee te nemen en lekker uit te rusten na het vele wandelen.

Oude huizen in Eze - Èze, een charmant kustplaatsje in Zuid-Frankrijk

Wat is er te doen en te zien in Èze?

Eglise Notre Dame de l’Assomption, een neoklassiek 18e-eeuws gebouw en een historisch monument.
De Witte kapittellekapel met zijn mooie klokkentoren.
Het plein op de planeet met een prachtige Italiaanse fontein uit 1930.
Het Riquier-herenhuis, residentie van de Heren van Eze in de 12e en 15e eeuw.
Exotische tuin met een beroemde verzameling planten van verschillende continenten, bijvoorbeeld cactussen, aloë vera en agaves. De tuin is een perfecte plek om te genieten van de sfeer van de Cote d’Azur en de explosie van kleuren.

Oude trap in Eze - Èze, een charmant kustplaatsje in Zuid-Frankrijk

Huis in Eze - Èze, een charmant kustplaatsje in Zuid-Frankrijk

Hoe kom je er?

Bus: buslijnen 82 en 112 (30 minuten rijden)
Trein: regionale TER Rail, halte Eze-sur-Mer (kustgedeelte van Eze). Je kunt kiezen om het Nietzche pad te volgen of de bus te nemen.

Eze is een hele leuke bestemming voor een (half) dagje uit. Wil je nog niet terug naar je hotel/appartement/camping? Dan kun je de trein nemen naar bijvoorbeeld Monaco,Menton of Nice of dus die duik nemen in zee.

Meer informatie is te vinden op de website van Cote d’Azur Tourisme

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: