ella jardim M0zs81FNm6s unsplash 1 scaled - Een nieuwe fase in mijn boek: het schrijven van een plot
Boeken & Schrijven

Een nieuwe fase in mijn boek: het schrijven van een plot

Na drie jaar zwoegen op mijn manuscript (met de nodige ups en downs en een tijdlang niet schrijven) ben ik toe aan een nieuwe fase in mijn boek: het schrijven van een plot.

Komt er een vervolg?

Talloze artikelen heb ik gelezen hoe ik mijn plot op moet bouwen en ik kan je zeggen: het is het lastigste deel van het manuscript. Want: wil ik een deel twee van dit boek? Of is dit wat het is en wordt boek drie totaal iets anders? Ik heb hier echt mijn hoofd over gebroken en ik ben eruit: er komt een deel twee van dit boek. Ik ben van mening dat ik de personages zo heb neergezet dat ik het verhaal kan uitbreiden zonder dat het saai wordt.

Leestip: de eerste 513 woorden van mijn manuscript

Het plot opbouwen

Ik hanteer zoveel mogelijk de acht basisregels voor een bestseller plot . Ik heb deze onder elkaar gezet en de verhaallijnen eronder geplaatst om te kijken of het ‘klopt’. Eerlijk is eerlijk, ik vind het schrijven van een plot best lastig dus hier gaat nog wel wat tijd in zitten, maar ik moet ook bekennen dat ik het heel bijzonder vind, dat ik nu in deze fase van het boek terecht ben gekomen. En daarna gaat het pas echt beginnen… 

Beschouw de plot als een avontuur. Mijn hoofdpersonage heeft nogal veel levensveranderingen meegemaakt en hier kies ik dan fragmenten uit om te eindigen. Maar in mijn geval eindigt het verhaal niet echt, omdat ik een vervolg wil gaan schrijven. Ik moet een einde schrijven die nieuwsgierig maakt naar deel twee.

De plot moet bij de hoofdpersonage passen. Iets om goed op te letten 🙂

De plot bestaat uit een aaneenschakeling van conflicten. Mijn personages hebben verschillende conflicten die in het plot samen komen tot het einde…

De hoofdpersoon slaagt pas op het eind. Probeer de schijn van slagen te wekken bij de lezer, om die vervolgens teniet te doen door een onverwachte plottwist. Dit puntje moet ik nog goed bedenken hoe ik dat ga verwerken.

De antagonist is net zo belangrijk als de hoofdpersoon. Ik geloof dat dit wel duidelijk is in mijn verhaal, omdat dit echt de rode draad door het verhaal is.  

Lezers willen verrast worden. Ik denk wel dat dit het verhaal in zich heeft. Tijdens het schrijven kwam ik op hele andere ideeën dan ik van tevoren had bedacht. Mijn doel was om een ‘heftig’ verhaal neer te zetten. Misschien juist omdat niemand dat van mij verwacht.

Laat niks aan toeval over. Duidelijk 🙂

Hanteer meerdere soorten conflicten. Mijn hoofdpersonage dealt met vele conflicten in het verhaal, maar deze zijn voor haar nodig om tot haar doel te komen. Ik denk dat ik daar wel redelijk goed in geslaagd ben.

Zo, zijn jullie al nieuwsgierig?

De volgende keer zal ik het plan vertellen als mijn manuscript ‘af’ is en welke stappen ik dan ga ondernemen.

 

Foto header: Unsplash

16 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: