Brasserie
Parijs

Een korte geschiedenis van de brasserie

Men denkt vaak bij het woord brasserie dat het iets typisch Frans is maar niets is minder waar. De brasserie vindt haar oorsprong ergens anders en in dit blog zal ik een korte geschiedenis van de brasserie vertellen.

Oorsprong van de brasserie

In het Frans betekent brasserie ‘brouwerij.’  De oorsprong van de brasserie is te vinden in het Duitse brauhaus, een brouwerij waar bier ter plekke werd gedronken. Deze brouwerijen vond je ook in de Elzas, waar de brouwerijen hun naam ‘brasserie’ kregen. Eind 19e eeuw opende een aantal Elzassers een ‘brasserie’ in Parijs waar de typerende Parijse brasserie ontstond. Een groot ruimte met grote ramen en spiegels, een terras, waar men kon eten en drinken. Een kenmerk van de Parijse brasserie is dat je op de menukaart een ruime keuze aan vaste maaltijden a la carte kunt vinden, met een aantal suggesties. Nog een ander kenmerk van de Parijse brasserie is dat deze vaak tot laat open zijn, omdat men vroeger na de theatervoorstellingen, nog een hapje gingen eten.

chantal garnier HuxraGWf3D0 unsplash - Een korte geschiedenis van de brasserie

Photo by Chantal Garnier on Unsplash

Traditionele brasserie gerechten

Een traditioneel brasserie gerecht is biefstuk, charcuterie met friet, sla, oesters en gemengde salades. Door de Elzasser oorsprong vind je ook zuurkool op de menukaart. Bij grotere brasseries vind je vaak een zeevruchtenbank op het terras. Persoonlijk vind ik de menukaart in een brasserie altijd een feestje. Er is voor ieder wat wils en de sfeer in een brasserie vind ik ook altijd heel gemoedelijk en authentiek.

Bekende brasseries in Parijs

Wil je de sfeer in een echte Parijse brasserie proeven en genieten van al het lekkers, dan vind je hier 15 leuke authentieke adresjes. Bistrot Vivienne en Cafe Constant staan hoog op mijn lijstje!

Wat is jouw favoriete brasserie?

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: