De oude binnenstad van Alicante ontdekken
Reizen

De oude binnenstad van Alicante ontdekken

Vandaag gaan we een wandeling maken door een van mijn favoriete steden van Spanje. Alicante ligt in de regio Valencia en wordt daar Alacant genoemd, maar als toerist zul je vooral ‘Alicante’ tegenkomen. De stad heeft ongeveer 330 duizend inwoners, vergelijkbaar met Utrecht, maar in oppervlakte is de stad twee maal zo groot. Het is dan ook de grootste stad van de Costa Blanca. Veel toeristen reizen via het vliegveld naar Alicante, maar ik heb het genoegen gehad om een paar keer zelf in de stad te verblijven.  In dit blog gaan we de oude binnenstad van Alicante ontdekken.

Huis Alicante 1024x768 - De oude binnenstad van Alicante ontdekken

Slenteren door de oude binnenstad van Alicante

Het is al weer drie jaar geleden dat ik door de steile smalle straatjes slenterde met kleurrijke huizen, met pleisterwerk, oude balkons in het oude centrum van Alicante.

Alicante is een bruisende stad gelegen in de Spaanse regio Costa Blanca (witte kust). Het oude centrum van Alicante bestaat uit twee delen: Casco Antiguo en El Barrio. Casco Antiguo ligt tussen de Rambla Méndez Núñez en de berg. De wijk El Barrio staat bekend om zijn kleurrijke huizen, smalle straatjes en trappen. Als je hier wandelt, is het alsof je het verleden in loopt. Het is heel leuk om van deze stilte te genieten en te zien hoe de bewoners leven in hun kleurrijke huizen. De straten in het oude centrum zijn volledig autovrij, wat heel prettig is om rond te wandelen, foto’s te maken, de uitzichten te bewonderen en te genieten van een drankje op een van de terrassen.

De oude wijk van Alicante 1024x767 - De oude binnenstad van Alicante ontdekken

Leven in Alicante 659x1024 - De oude binnenstad van Alicante ontdekken

Serene rust Alicante 768x1024 - De oude binnenstad van Alicante ontdekken

Ik kan hier uren wandelen om steeds iets nieuws te ontdekken waar ik veel foto’s van maak. Elk detail is geweldig in dit deel van de stad. Ik hou er ook van om het dagelijkse leven in de straten te observeren. Er heerst een fijne en ongedwonge sfeer.

Terras Alicante 1024x826 - De oude binnenstad van Alicante ontdekken

Wat is er allemaal te zien in Alicante?

Maar er is meer te zien in het oude centrum van Alicante! Ik neem je mee langs de belangrijkste hoogtepunten.

Castillo de Santa Bárbara

Als je in Alicante bent, kun je dit kasteel op de berg Benacantil niet missen. Je kunt naar dit kasteel lopen, dat begint in de oude wijk El Barrio of je neemt de liften in de voetgangerstunnel op Calle Jovellanos. Je kunt tentoonstellingen bezoeken en genieten van het geweldige uitzicht. ‘s Avonds is het kasteel verlicht.

Castillo Santa Barbara Alicante - De oude binnenstad van Alicante ontdekken

Basilica de Santa Maria

Op de oude overblijfselen van een moskee werd de Santa Maria gebouwd. De stijl kan worden omschreven als gothic. De basiliek van Santa Maria dateert uit de periode tussen de veertiende en vijftiende eeuw. Binnen in de basiliek kun je een gouden altaar uit de achttiende eeuw bewonderen.

Plaza del Ayuntamiento

Dit belangrijke plein van Alicante heeft een zeer statige uitstraling waar je het barokke stadhuis kunt vinden. Dit stadhuis werd in de achttiende eeuw gebouwd door architect Lorenzo Chápuli. Het is een centrale plaats met ook de toegang tot de oude stad.

MACA

In het oudste civiele gebouw van Alicante, vindt je MACA, ‘Museo de Arte Contemporâneo de Alicante’, (moderne kunst) aan de Plaza de Santa Maria. Dit museum werd in 1976 opgericht door de Spaanse kunstenaar Eusebio Sempere die bekend stond om zijn abstracte werken. Je kunt enkele van zijn werken in dit museum bewonderen.

Paseíto Ramiro

In Alicante kun je nog steeds restanten van de geschiedenis vinden, bijvoorbeeld de verdedigingsmuren bij Paseíto Ramiro. Je kunt ze vinden tussen de straten Calle Jorge Juan en Calle Juan Bautista Lafora, vlakbij het strand. Eerder was het een romantische tuin.

Winkelen

Na een ochtend vol cultuur en geschiedenis, is het tijd om te winkelen. Alicante is een echte winkelstad. De winkelstraten zijn Avenida Alfonso X El Sabio, Avenida Maisonnave, het Puerta de San Francisco-plein en rond het Theatro Principal. De meeste winkels vind je Avenida Maisonnave en de daarom heen liggende straten waar je alle grote winkelketens en warenhuizen met de bekende modemerken vindt. Bij Avenida Alfonso X El Sabio vindt je ook de traditionele markt, die echt een bezoekje waard is. Rondom het Theatro Principal vind je vooral luxe winkels.

Flaneren doe je ‘s avonds op de Esplanada waar je een “hippie” markt vindt met talloze kleurrijke kraampjes met wierook, sandalen of tassen.

Straat in Alicante 768x1024 - De oude binnenstad van Alicante ontdekken

Balkon vol bloemen 767x1024 - De oude binnenstad van Alicante ontdekken

Hotel

Als ik in Alicante ben, dan verblijf ik altijd in hotel Melia Alicante. Dit hotel ligt in zee en heeft een uitstekende service en sfeer.  Het hotel heeft prachtige kamers, een zwembad met ligweiden waar het heerlijk toeven is na een dagje cultuur en een uitstekend ontbijtbuffet. Ik heb er een blog aan gewijd.

Ben jij in Alicante geweest?

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: