De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs
Parijs

De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs

Brede boulevards, geflankeerd door bomen en statige gebouwen met smeedijzeren balkons. Dit zijn de karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs die ik regelmatig fotografeer als ik door de straten van Parijs slenter. De gebouwen hebben altijd mijn interesse gehad, omdat ze zoveel grandeur uitstralen. Maar wat is het verhaal achter deze gebouwen?

De karakteristieke gebouwen van Parijs

De monumentale schoonheid van Parijs, zoals we die nu kennen, was grotendeels het werk van baron Georges-Eugène Haussmann. Namens Napoleon III ontwierp deze stadsarchitect in de 19e eeuw een volledig nieuw stratenplan. In slechts 17 jaar tijd werd Parijs getransformeerd van een middeleeuwse stad naar een moderne hoofdstad.

Hoewel deze plannen controversieel waren, droeg de visie van Haussmann ongetwijfeld bij aan de eigentijdse charme van Parijs. Hoe groot de visie van Haussmann was, is misschien nog steeds het meest zichtbaar op Place Charles de Gaulle. In het midden van het plein zie je de Arc de Triomphe. Vanaf hier komen twaalf omzoomde boulevards de stad binnen. En zo verklaart  het waarom dit het plein nog steeds bekend staat onder de oude naam ‘Place de l’Étoile’: Square of the Star.

paris 741695 640 - De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs

Haussmann appartmenten - De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs

Parijse straat met Haussmann gebouwen - De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs

Wie was George Eugène Haussmann?

Georges Eugène Haussmann was een Franse staatsman (1809-1891) die carrière maakte tijdens het Tweede Keizerrijk. Hij stortte sinds 1848 aan de zijde van Napoleon III. In 1853 werd hij aangesteld als prefect van het departement Seine, met als taak ‘Parijs lucht te geven.” Hij zou die functie gedurende zeventien jaar uitoefenen en werd benoemd tot senator en verheven tot Baron in 1857, een titel die werd toegekend aan alle vertegenwoordigers van de Senaat. In 1867 werd hij ook verkozen tot lid van de Académie des Beaux-Arts (bron: Wikipedia).

Georges Eugene Haussmann - De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs
Foto: Wikipedia

Problemen in Parijs

In de negentiende eeuw had Parijs een slechte reputatie. Parijs was vies, donker en overbevolkt. De buurten tussen het Louvre en het Hotel de Ville hadden een bevolkingsdichtheid van één persoon per drie vierkante meter. Sinds de middeleeuwen was het stratenplan nauwelijks veranderd. Maar terwijl de infrastructuur van de stad amper veranderde, groeide de bevolking explosief. In 1801 waren er ongeveer 500.000 mensen in de stad, in 1851 waren er al 1.053.000. Tijdens deze dagen heersten er veel epidemieën in de stad.

De vernieuwing van Parijs

Chaos, slechte hygiëne en onveiligheid, dat was in die tijd Parijs. Na de Franse revolutie maakte Napoleon Bonaparte een begin met de wederopbouw van de stad. Hij begon met Rue de Rivoli, van Place de la Concorde, aan de noordkant van het Louvre. Hij ging echter niet verder dan het Louvre.

Schilderij Camille Pissarro Avenue de lOpera - De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs
Napoleon III instrueerde Haussmann om lucht en licht naar het centrum van de stad te brengen, om de verschillende buurten met boulevards te verenigen en om de stad mooier te maken. De Avenue de l’Opéra, gemaakt door Haussmann, geschilderd door Camille Pissarro (1898). @Wikipedia

Plannen onder Napoleon III

De situatie werd onhoudbaar. Napoleon Bonaparte’s neef werd na de revolutie van 1848 tot president gekozen. Hij gaf opdracht om de situatie in de stad te verbeteren en begon het werk van zijn oom af te maken. Hij breidde de Rue de Rivoli uit maar het werk ging heel langzaam. Zijn plannen maakten deel uit van de onwil van de gemeenteraad. Nadat hij zichzelf tot keizer had verkondigd, legde Napoleon III de prefect van Parijs af en zocht iemand die zijn visie op de toekomst van Parijs deelde.

Parijs appartement - De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs

Baron Haussmann

Keizer Napoleon III vond een lid van baron Haussmann en benoemde hem tot vervanger van de voormalige prefect. Haussmann moest  de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden en uiteindelijk zou de stad mooier worden. Onder keizerlijk toezicht had Haussmann veel meer vrijheid dan zijn voorgangers en zo ging hij ook aan het werk. Het werd een van de grootste stedelijke vernieuwingsprojecten ter wereld!

Plan van Baron Haussmann - De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs
De boulevards en straten gebouwd door Napoléon III en Haussmann tijdens het Tweede Keizerrijk worden in het rood weergegeven. Ze bouwden ook het Bois de Boulogne-park (groen gebied aan de linkerkant), het Bois de Vincennes park met een dierentuin (groen gebied aan de rechterkant), het Parc des Buttes-Chaumont, het Parc Montsouris en tientallen kleinere parken en pleinen. @Wikipedia

De plannen

Het plan van Haussmann beïnvloedde de hele stad. De smalle straatjes met de hoge smalle huizen moesten plaats maken voor grote flatgebouwen in een uniforme stijl. Hij ontwierp een volledig nieuw stratenplan. De smalle kronkelende straatjes en steegjes veranderden in brede, rechte lanen en boulevards. Nieuwe straten werden gebouwd volgens geometrische patronen en verbonden met de belangrijkste gebouwen en pleinen van de stad. Er werden bomen werden geplant langs de boulevards. Haussmann introduceerde een volledig nieuw rioleringssysteem onder deze nieuwe boulevards. In 1927 voltooiden bouwvakkers eindelijk de Boulevard de Haussmann.

Rue de Rivoli 1855 - De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs
De Rue de Rivoli, hier getoond in 1855, was de eerste boulevard gebouwd door Haussmann en diende als model voor de anderen. @Wikipedia

Place de lOpera - De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs

Boekentip

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Tatiana de Rosnay schreef een verhaal over deze Parijse transformatie en wat het met de bevolking heeft gedaan. Echt een aanrader!

Het huis waar jij van hield - De karakteristieke Haussmann gebouwen van Parijs

 

8 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: