La Samaritaine Paris - De heropening van warenhuis La Samaritaine in Parijs in 2020
Parijs

De heropening van warenhuis La Samaritaine in Parijs in 2020

Na meer dan 15 jaar afwezigheid, zo wordt geconstateerd, zal de Samaritaine zijn deuren voor het grote publiek heropenen in april 2020, zoals aangekondigd door de eigenaar, LVMH, op 19 november.

Geschiedenis

La Samaritaine was ooit het grootste warenhuis van Parijs. De winkel werd door Ernest Cognacq in 1869 geopend en rond 1900 gingen de zaken erg goed, dat er besloten werd om aan de bouw van het pand dat we nu kennen, te beginnen. Architect Frantz Jourdain legt in 1891 de basis voor dit warenhuis. Hij werkte samen met architect Henri Sauvage en het gebouw heeft de stijlen van Art Nouveau en Art Deco. Stijlen die ik persoonlijk prachtig vind.

In 2001 werd het warenhuis overgenomen door LVMH, een concern van luxemerken als Louis Vuitton, Dior en Guerlain. In 2005 sloot het warenhuis plotseling haar deuren.

Renovatie

Jarenlang stond het gebouw verloren langs de Seine. Vergane glorie. Totdat men toch met de renovatie begon die, zo nu blijkt, jarenlang ging duren. Het mooie pand wordt verbouwd tot een hotel-, appartmenten- en kantoorcomplex, met enkele winkels.  Het doel is om de Parijzenaars weer aan te trekken, ook al las ik, dat ze zich ook op de Chinese markt willen gaan richten.

In oktober vorig jaar liep ik er langs en zag hoe men de mooie art-nouveau letters op de gevels aan het renoveren waren. Het doet mij deugt om te zien dat het prachtige gebouw haar glorie weer terug krijgt, al was er in 2014 enige commotie rondom de renovatie aan de kant van de rue de Rivoli, dat op een douchegordijn leek.

La Samaritaine Paris front - De heropening van warenhuis La Samaritaine in Parijs in 2020

Ik heb alleen foto’s van de buitenkant, maar ben je nieuwsgierig naar de renovatie en hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien, kun je het blog van Ferry van der Vliet raadplegen die een aantal blogs over la Samaritaine heeft geschreven met mooie afbeeldingen erbij. Vooral de trapgalerijen vind ik zo mooi! Ik ga dit gebouw zeker bezoeken als ik weer een keer in Parijs ben.

Al met al ben ik blij dat dit indrukwekkende gebouw niet verloren is gegaan en weer zal gaan schitteren langs de Seine.

 

Update: deze opening is verschoven naar februari 2021 in verband met corona.

26 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: