De geschiedenis van de Haute Couture
La Vie Parisienne

De geschiedenis van de Haute Couture

Voor het eerst in zijn geschiedenis vond de Haute Couture Fashion Week vorige week online plaats in verband met het Corona virus. Maar wat is Haute Couture precies? In dit artikel leg ik het je uit.

Wat is Haute Couture?

Haute couture, ontstaan aan het einde van de 19e eeuw in Parijs, is mode van de hoogste kwaliteit. Het wordt gezien als een speerpunt van creatie, met veel designkennis en innovatie. In 1858 opende Charles Frederick Worth, door veel modehistorici beschouwd als “de vader van de haute couture” en “de eerste couturier”, het eerste modehuis opende op 7 rue de la Paix in Parijs. Tien jaar later werd de Haute Couture and Fashion Federation (FHCM) opgericht. Deze instelling promoot de Franse modecultuur door het voorzitterschap tijdens de Fashion Weeks in Parijs. Ook ondersteunen zijn de ontwerpers die kwaliteitskennis tonen en voldoen aan de selectiecriteria om deel te nemen aan de officiele Haute Couture Fashion Week.

Zestien modehuizen

Er zijn zestien modehuizen die wettelijk de aanduiding “haute couture” kunnen claimen. Om in aanmerking te komen, moet elk modehuis 50 looks per jaar presenteren, minstens één fitting per look uitvoeren en personeel inhuren in een atelier in Parijs. De officiële leden van haute couture zijn: Adeline André, Alexandre Vauthier, Alexis Mabille, Bouchra Jarrar, Chanel, Christian Dior, Franck Sorbier, Giambattista Valli, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Julien Fournié, Maison Margiela, Maison Rabih Kayrouz, Maurizio Galante , Schiaparelli en Stéphane Rolland.

CD14 768x1024 - De geschiedenis van de Haute Couture

Een paar Haute Couture feitjes

De ontwerpers zijn ongeveer 150 uur bezig om een  ​​eenvoudige couture-jurk of -kostuum te maken. Er wordt zo’n 1000 uur gewerkt aan fijn borduurwerk en andere versieringen aan de creatite. Bij Chanel zetten zich vier mensen in voor het maken van één couturestuk bij Chanel. Het team bestaat uit een eerste hand en drie naaisters.

Er zijn meestal wel tien fittingen nodig om de rijkelijk geborduurde jurk perfect op maat te maken voor de klant. Het komt ook voor dat sommige Haute Couture klanten hun creaties laten testen op een paspop die hun lichaamsafmeting heeft zodat ze niet telkens naar Parijs zouden af moeten reizen (maar ja, hoe vervelend is dat? :))

Er zijn wereldwijd 2200 naaisters die gekwalificeerd zijn om in de Haute Couture te werken. Jaarlijks worden er twee haute couture shows gepresenteerd. De lente-zomer collecties worden in januari gepresenteerd en de herfst-winter collecties in juli. Er zijn ongeveer 4000 Haute Couture klanten wereldwijd, waaronder Queen Rania of Jordanie.

Hoe duur is zo’n haute couture jurk nou eigenlijk. Niet schrikken! De prijs ligt tussen de 9000-1 miljoen euro. In tegenstelling tot confectiekleding hebben haute couture-stukken geen label met een vaste prijs – hun prijs wordt berekend op basis van de kosten van elk materiaal en het aantal uren werk dat nodig is om het stuk te maken.

CD28 - De geschiedenis van de Haute Couture

CD31 768x1024 - De geschiedenis van de Haute Couture

Tentoonstellingen

Gelukkig worden er regelmatig mode tentoonstellingen georganiseerd waar je prachtige haute-couture stukken kunt bewonderen. Zelf heb ik de Christian Dior tentoonstelling in Parijs bezocht, die erg veel indruk op mij heeft gemaakt. In 2021 zal de Christian Dior  tentoonstelling ‘Designer of Dreams’ te zien zijn in het Kunstmuseum in Den Haag. Kun je niet wachten? Dan kun je deze documentaire bekijken over de totstandkoming van deze tentoonstelling.

 

De foto’s heb ik gemaakt tijdens de Christian Dior tentoonstelling in Parijs in november 2017.

6 reacties

 • johanna

  Hele leuke post. En vooral die laatste jurk is erg mooi. Voor die prijs kun je ook zelf achter de naaimachine kruipen en een beetje oefenen. Of een eigen naaister de opdracht geven. Dat zou al lang mijn wens zijn, dan past het kledingstuk tenminst goed. Die Documentaire ga ik nog bekijken. En misschien moet ik die tentoonstelling in Den Haag eens inplannen. Mooie jurken en vooral mooie stoffen vind ik super. Succes met verder “dromen”.

 • Iris

  Oh wauw! Ik wist helemaal niet dat er maar 16 merken waren die Haute Couture zijn. En ik had ook wel verwacht dat ik meer merken zou kennen. Naar de tentoonstelling van Dior ben ik ook wel heel erg benieuwd!

 • bychristiana

  Wat enorm leuk dat jij ook bij de Dior tentoonstelling geweest bent Darina! Ik herkende de foto’s direct, want wij zijn er ook geweest en ik heb mijn ogen echt uit gekeken. Ik vond het ook zo mooi hoe de tentoonstelling was opgebouwd, steeds als je verder liep werd het mooier en mooier en het hoogtepunt was wat mij betreft dan ook die laatste zaal;-) Wat ook nog echt leuk is om te doen, is een bezoek brengen aan het YSL museum in Parijs (ik heb er ook een stuk over geschreven mocht je het willen bekijken), dat is een stuk kleiner, maar ook echt zeer de moeite waard!
  bychristiana recently posted…Olaplex Bond smoother, leave-in crème voor droog en beschadigd haarMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: