Uitzicht vanaf Ile Sainte Marguerite scaled - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes
Franse Riviera

Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Eerder bezochten we het eiland Ile Saint Honorat, een van de Lerins eilanden voor de kust van Cannes. Vandaag vertrekken we met de boot richting het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes.

Geschiedenis

Het Île Sainte-Marguerite is de grootste van de Lerins eilanden, zo’n 3 km in oppervlakte. Het eiland is een echt paradijs met rotsachtige inhammen en een prachtige natuur. Met de veerboot vanuit Cannes vaar je binnen 20 minuten naar het Ile Sainte-Marguerite. Als je op het eiland aankomt, heb je echt het gevoel dat je een andere wereld binnenstapt. Het eerste dat opvalt is de verfrissende eucalyptus geur en het prachtige landschap. Een kronkelige pad voert je naar de top met een spectaculair uitzicht op zee. Cannes lijkt op deze manier heel ver weg.

Les Iles de Lerins 1024x768 - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

House Ile Sainte Marguerite 1024x768 - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Ile Sainte-Marguerite wordt bewoond sinds de Romeinse tijd en staat bekend om het Fort Royal, waar de “man met het ijzeren masker” gevangen werd gezet. Tot op de dag van vandaag wordt er gespeculeerd over de identiteit van deze man, aangezien niemand ooit zijn gezicht heeft gezien. Hij hield zijn gezicht altijd verborgen onder een  zwart fluwelen masker.

Enkele feitjes

  • De enige feiten die over deze gevangene bekend zijn  is door correspondentie tussen zijn gevangenbewaarder en zijn meerderen in Parijs.
  • De eerste berichten over de gemaskerde gevangene dateren van 1 juli 1669, toen minister Louvois een gemaskerde gevangene toevertrouwde aan de zorg van Bénigne Dauvergne de Saint-Mars, gouverneur van de gevangenis van Pinerolo of Pignerol, toen een deel van Frankrijk.
  • Volgens de brief was de echte naam van de man Eustache Dauger en was hij gearresteerd in Duinkerke. Louvois droeg Saint-Mars op om hem op te sluiten in een cel met dubbele deuren om te verhinderen dat hij werd afgeluisterd. Dauger werd verteld dat hij onmiddellijk zou worden gedood als hij zou spreken over iets anders dan alledaagse zaken. Saint-Mars mocht Dauger slechts één keer per dag zien en hem van voedsel en andere behoeften voorzien. Maar aangezien de gevangene “slechts een bediende” was, zou hij – volgens Louvois – niet veel nodig hebben.
  • De eerste geruchten over de identiteit van de gevangene begonnen toentertijd tijd al rond te gaan. Hoewel de legende verklaarde dat de gevangene het masker op elk moment droeg, is het waarschijnlijker dat hij alleen tijdens het vervoer werd gemaskerd en als er gasten in de gevangenis waren. De gevangene stierf op 19 november 1703 en werd de volgende dag begraven onder de naam Marchioly. Al zijn meubilair en kleding werden, naar verluidt, vernietigd (bron: Wikipedia)

Dit verhaal heeft al vele schrijvers geïnspireerd en er zijn verschillende romans en films over hem gemaakt.

Fort Royal Ile Saint Marguerite - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Naar het Fort Royal Ile Saint Marguerite Small - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Fort Royal Small - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Geschiedenis Fort Royal - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Doorkijkje Fort Royal - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Muurschilderingen Fort Royal - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Binnen in de gevangenis Fort Royal - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Fort Royal buiten Ile Saint Marguerite - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Wat is er verder te doen?

Je kunt een rondleiding door het Fort Royal maken en de cel bezoeken.  Het Fort Royal herbergt ook het Musée de la Mer waar je archeologische vondsten van scheepswrakken kunt bewonderen.

Of volg het pad door de bossen in de schaduw van de pijnbomen en  geniet in een baai van de stilte, de zon en het kabbelende water. Een oase van rust!

Uitzicht vanaf Ile Saint Marguerite Small - Het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Er zijn een paar restaurants op het eiland waar je kunt genieten van een hapje en drankje en het prachtige uitzicht voordat het tijd is om de boot terug te nemen naar Cannes.

Veerboten naar Iles des Lerins

De terminal voor de veerboten naar de eilanden is te vinden in de uiterste zuidwestelijke hoek van de haven van Cannes. Als je in het centrum van Cannes staat met uitzicht op zee, loop dan richting loop Quai Saint Pierre voorbij het Sofitel hotel. Meer informatie over de eilanden en de veerboten kun je hier vinden.

Het was een prachtige dag op dit eiland en het is een perfect uitstapje als je in Cannes of omstreken bent.

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: