Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Saint-Honorat
Franse Riviera

Dagje uit aan de Cote d’Azur: het eiland Ile Saint-Honorat

Slechts 15 minuten met de veerboot vanuit Cannes vind je de eilandengroep ‘Iles de Lerin’. Op het eiland Ile Saint-Honorat vind je de abdij van Lérins en een fort met een prachtig uitzicht. Het is een plek met veel rust, waar een briesje door de bladeren van de olijfbomen ritselt en de dennen een aangename schaduw bieden. Een dagje uit aan de Cote d’Azur: het eiland Ile Saint-Honorat.

Een korte geschiedenis

Het eiland Ile Saint-Honorat was onbewoond totdat Saint Honoratus er rond het jaar 410 een klooster stichtte. Hij wilde leven als een kluizenaar, maar werd vergezeld door volgelingen en vormde een monastieke gemeenschap. In de Middeleeuwen werd het eiland een populair pelgrimsoord.
In 1635 werden de monniken door de Spanjaarden verbannen. Twee jaar later werd het opnieuw Frans bezit en keerden de monniken terug naar het eiland. In 1787 werd het klooster ontmanteld. Het eiland was eigendom van de staat die het aan een rijke actrice verkocht.

Fort Ile Saint Honorat - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Saint-Honorat

In 1859 kocht de bisschop van Fréjus het eiland omdat hij daar een religieuze gemeenschap wilde stichten. Een gemeenschap van cisterciënzer monniken werd opgericht, dat tot op de dag van vandaag bestaat. Tegenwoordig is het eiland de thuisbasis van ongeveer 25 cisterciënzer monniken. Ze produceren wijn in de wijngaard van 8ha. Ze produceren ook een lokale specialiteit, de drank Lerina, evenals honing.

Ile Saint Honorat  - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Saint-Honorat

Druiventeelt Ile Saint Honorat - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Saint-Honorat

Uitzicht vanaf zee op klooster Ile Saint Honorat - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Saint-Honorat

Het eiland, ongeveer 1,5 kilometer lang en 400 meter breed, is het tweede grootste eiland van de eilandengroep Lerins en ligt op 1,5 kilometer van Cannes

Wat is er te zien?

Je kunt het 15e-eeuwse  klooster bezoeken, maar het moderne klooster is alleen toegankelijk voor mensen die in retraite gaan.
Er zijn kapellen en baaien met een prachtig uitzicht. Er zijn een aantal restaurants waar je kunt genieten van overheerlijke gerechten.

Klooster Ile Saint Honorat - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Saint-Honorat

 

Dit eiland staat ook bekend als een toevluchtsoord voor meditatie. Velen zeggen dat ze een intens gevoel van welzijn ervaren. Het is een plek met mogelijkheden om jezelf een tijdje van de wereld af te houden. Een prachtig eiland om te ontsnappen aan het drukke dagelijkse leven. Ik was er maar een paar uur, maar ik merkte hoe ontspannen ik werd van de schoonheid en de geuren om mij heen en de zon op mijn gezicht. Ik had best wat langer willen blijven.

Mediteren Ile Saint Honorat - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Saint-Honorat

Olijfbomen Ile Saint Honorat - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Saint-Honorat

Uitzicht vanaf Ile Saint Honorat - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Saint-Honorat

Dit was een ontzettend leuk dagje uit aan de Cote d’Azur. Ile Saint Honorat is gescheiden van Ile Saint Marguerite door slechts 600m water, een ander mooi eiland dat zeker een bezoek waard is en waar ik in een apart artikel aandacht aan zal besteden.

Meer informatie over de eilanden en de veerboten kun je hier lezen.

Lees ook: 10 leuke dingen om te doen in Cannes.

10 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: