Brocante sfeer - Brocante vondst | Een winkeldoos van het Parijse warenhuis Au Bon Marché
La Vie Parisienne

Brocante vondst | Een winkeldoos van het Parijse warenhuis Au Bon Marché

Sinds een jaar of twee ben ik een fervent brocante liefhebber en struin ik de vele fairs af die worden georganiseerd. Af en toe vind ik dan ook iets dat echt bij mij past en deze  prachtige vondsten wil ik met jullie delen.

Ik schreef al eerder over mijn brocante liefhebberij. Vorig jaar bezocht ik de Spring Fair in Slot Zeist en brocante markt in Apeldoorn en een prachtige brocante markt in Kasteel Maurick. De brocante vondst waar ik vandaag over schrijf, is mijn meest recente aankoop tijdens een brocante markt in Papendrecht. Maar eerst een mini geschiedenis lesje.

Warenhuis Au Bon Marché / Le Bon Marché

Au Bon Marche werd opgericht in 1838 door twee broers, maar pas in 1852 werd het heringericht tot een allereerste moderne warenhuis door hoedenhandelaar Aristide Boucicaut en zijn echtgenote Marguerite. Dit echtpaar kun je als de echte oprichters van dit concept beschouwen. De verkoopruimte was 300 m2 en  ze hadden twaalf werknemers in dienst. En ze hadden succes! De omzet groeide door een goed marketingplan, het hanteren van vaste prijzen, garanties, omwisselen van producten en terugbetalingen, een postorderverkoop en een brede productkeuze.

Vintage shopping box - Brocante vondst | Een winkeldoos van het Parijse warenhuis Au Bon Marché

Au Bon Marche box - Brocante vondst | Een winkeldoos van het Parijse warenhuis Au Bon Marché

In 1863 namen het echtpaar Boucicaut de aandelen over van de Videaus die de manier van zakendoen van de partners gechokeerd aanschouwden. 1869 was het jaar waarin men begon met de bouw van de huidige Le Bon Marche. In 1872 werd het nieuwe pand geopend. In 1877 was de omzet 72 miljoen franc en had de winkel een winkeloppervlakte van 50.0000 m2 en 1788 personeelsleden. Uitbreiding kon niet uitblijven tot het een volledig huizenblok innam omgeven door de rue de Sèvres, de rue de Babylone, de rue du Bac en de rue Velpeau. Na 151 jaar werd de naam veranderd van Au Bon Marché naar Le Bon Marché.

De winkeldoos

Ik heb de doos helemaal bestudeerd. Wat ik zo mooi vind is dat er nog een verzendetiket op zit geplakt met de naam van de ontvangster, mademoiselle Prevoist Mairie de Fere ….verder kan ik het niet goed lezen helaas. Ook was ik op zoek hoe oud deze doos zou kunnen zijn tot ik een postzegel ontdekte. Het poststempel is niet meer leesbaar maar ik heb de postzegel van 30 cent (francs) opgezocht en deze stamt uit 1921, dus de doos is bijna 100 jaar oud en dus bijna antiek! De doos is bijna helemaal gaaf en niet verkleurd. De doos is niet heel groot. Misschien dat er handschoenen in hebben gezeten, een sjaal of kousen. Ik zie het helemaal voor me hoe de jongedame in een Parijs appartement op haar levering zat te wachten. Misschien wilde ze het dezelfde avond dragen naar een soiree of een theaterbezoek?

Au bon Marche vintage box - Brocante vondst | Een winkeldoos van het Parijse warenhuis Au Bon Marché

Franse postzegel jaren 20 - Brocante vondst | Een winkeldoos van het Parijse warenhuis Au Bon Marché

Serie en boek inspiratie

La cathédrale du commerce moderne (…), faite pour un peuple de clientes.

(De kathedraal van de moderne handel (…), ontworpen voor een volk van klanten.)

Émile Zola in zijn roman Au Bonheur des Dames uit 1883

Au Bon Marché was de inspiratie voor dit boek, in het Nederlands luidt de titel: “In het paradijs van de vrouw”. Het boek is meermalen verfilmd, zoals in The Paradise uit 2012 die te zien was bij Videoland.

In het paradijs voor de vrouw - Brocante vondst | Een winkeldoos van het Parijse warenhuis Au Bon Marché

Al met al ben ik heel blij met deze prachtige vondst.

20 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: