Boek update: hoe staat het er nu mee?
Boeken & Schrijven

Boek update: hoe staat het er nu mee?

En toen was afgelopen vrijdag het moment daar: mijn verhaal is rond. Rond in de zin dat het verhaal op papier staat en ik er nog veel tijd aan zal moeten besteden om het verhaal te herlezen en waar nodig, bij te schaven. Maar het moment waar ik al die jaren naar toe heb gewerkt, was daar. Het is tijd voor een boekupdate, hoe staat het er nu mee?

Het schrijfproces

Op dit blog heb ik een aantal artikelen geschreven over het schrijven van dit boek. Waar het boek zich afspeelt, waar ik de inspiratie vind om te schrijven, dat het plezier in het schrijven weer terug was  na een lange tijd en het schrijven van het plot, het meest spannende deel omdat ik van tevoren nog niet precies wist hoe ik het verhaal wilde laten eindigen. Vanaf januari heb ik elke vrijdag aan mijn boek besteed en dat voelde goed. Ik had eindelijk het gevoel dat ik ergens kwam, dat het echt wel iets kon worden. Ik had mijzelf het doel gesteld om dit voor de zomer af te hebben en dat heb ik ruimschoots gehaald.

Wat erg hielp was dat we in lockdown zaten en ik heimwee had naar Parijs en Zuid-Frankrijk. Door mijn boek reisde ik naar de stad met de Eiffeltoren, macarons en Haussmann architectuur en daar vandaan naar de charmante Provençaalse dorpjes, azuurblauwe zee en weidse landschappen. Ik had soms echt even het gevoel om dat ik ‘weg’ was en dat gaf een heel fijn gevoel en motiveerde mij enorm om de laatste hoofdstukken te schrijven.

Schrijfplek - Boek update: hoe staat het er nu mee?

Een dubbel gevoel

Ik typte de laatste zin en dat was het dan…het verhaal stond op papier. Ik leunde achterover en probeerde te beseffen dat het echt zover was. 95.000 woorden verder.

Blij, overweldigd maar ook een dubbel gevoel. Al die jaren, passeerde mijn gedachten. Het zomerverhaal dat ik jaren geleden gewonnen had bij tijdschrift Vriendin, was de basis van dit boek. Van daaruit werkte ik de personages uit, de verhaallijn, deed ik research en was ik regelmatig in een cafe in Amsterdam aan het schrijven. En er was een tijd dat ik het boek links liet liggen, omdat ik het even niet wist.

Een dubbel gevoel….ik ben er nog niet. Er is nog genoeg werk aan de winkel. Herlezen, bijschaven voordat ik het manuscript opstuur naar een uitgever. Ja, dat ga ik echt doen en ja, ik weet dat de kans klein is dat het uitgegeven zal worden door een gerenommeerde uitgever, maar als ik het niet probeer, zal ik het nooit weten.

De Franse schrijver Voltaire zei:

Heeft men een goed boek uitgelezen, dan is het alsof men van een goede vriend afscheid neemt.

Zo voelde het vrijdag voor mij ook. Afscheid nemen van een goede vriendin. De personages waren voor mij echt gaan leven tijdens het schrijven, maar soms ook daarbuiten. Als ik iets zag of las, dacht ik, wat zou Amber hebben gedaan?

Maar gelukkig hoef ik niet echt ‘afscheid’ te nemen. Er komt een tweede deel van dit boek. Ik heb al ideeën voor het vervolg en ik kan niet wachten om eraan te beginnen. Maar eerst herlezen, schrappen en opsturen!

Wil je meer lezen over mijn schrijfproces? Klik dan hier.

12 reacties

 • Lianne

  Wat fijn dat je boek af is! En wat heb je het goed gedaan, elke vrijdag schrijven zodat je je doel behaald hebt. Goed werk! Ik herken het wel een beetje, schrijven is vooral in deze tijd heel fijn om even naar andere werelden te ontsnappen. Je valt dan echt een beetje in een zwart gat als het af is. Maar je hebt nog superleuke plannen, hoor ik, dus dat gaat vast goed komen. Heel veel succes met herschrijven!

 • bychristiana

  Wat een bijzonder moment moet dat zijn geweest! En wat Voltaire heeft gezegd is natuurlijk helemaal waar; ook ik kan dat echt voelen als een afscheid als ik een boek uitlees. Ik heb het ook met series. Zo heb ik laatst voor de zoveelste keer Outlander afgekeken en elke keer als ik de laatste aflevering zie, pink ik een traantje weg. (en meestal begin ik daarna opnieuw; dat is echt een van mijn zeer vreemde guilty pleasures, ik kan rustig boeken twee keer achter elkaar lezen of een serie twee keer achter elkaar helemaal vanaf het begin opnieuw kijken)

  • Darina Nykl

   Het was een heel bijzonder moment, ik geloofde het bijna zelf niet. Haha, ik herken de guilty pleasure. Een aantal boeken lees ik ook steeds opnieuw en sommige series (Velvet en Mr. Selfridge bijvoorbeeld) kijk ik ook meerdere keren. Heerlijk toch!

 • Lilian Visser

  Wat goed dat je boek af is! Ik schrijf ook een roman en dacht ook dat ik zo ongeveer klaar was, maar toen ik ging herschrijven (het is m’n eerste roman, dus het herschrijven gaat nogal rigoureus), besloot ik dat er aan de ene kant wat bij moest en aan de andere kant wat af. Dus ben hem nu opnieuw aan het afmaken πŸ™‚
  Lilian Visser recently posted…Lezers gezocht!My Profile

  • Darina Nykl

   Wat leuk dat je ook aan het schrijven bent! Ik herken het wel hoor, het schrappen van tekst en aanpassingen maar straks kun je alleen maar trots zijn op het resultaat. Heel veel succes en laat je weten als het af is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: