Slow Life - Bewuster in het leven staan: 10 tips voor slow living
Lifestyle

Bewuster in het leven staan: 10 tips voor slow living

Vind je de tijd ook zo snel gaan en zou je willen dat deze ietwat langzamer zou gaan? We leven in een snelle wereld die door de pandemie wel even tot een soort stilstand is geraakt, maar nu we weer alles kunnen, is diezelfde snelheid weer terug. Met rondrennen is het makkelijk om het gevoel te krijgen dat de tijd letterlijk voorbij vliegt. Slow living is het antwoord om grip te krijgen op stress en je leven langzamer te laten verlopen. Vandaag neem ik je mee in het bewuster in het leven staan: 10 tips voor slow living.

De tijd vertragen met slow living

Slow living bestaat al tientallen jaren, maar de laatste tijd is het idee nog populairder geworden. Als we ons gehaast voelen, missen we de kostbare kleine momenten van het leven. Het leven kan soms ingewikkeld en stressvol zijn. Door het leven te vertragen, komen we uiteindelijk dieper in contact met anderen,  krijgen we meer controle over tijd en kunnen we meer genieten van de mooie dingen om ons heen.

11 tips voor slow living

Duin en zee - Bewuster in het leven staan: 10 tips voor slow living

1. Bewustwording
Slow living is mindful leven. Als je de tijd wilt vertragen, is het belangrijk dat je je mindset verandert en je concentreert op het leven in het nu. Dit is niet altijd makkelijk. Misschien denk je vaak na over wat er morgen op de planning staat of aan een indrukwekkende gebeurtenis. Mindfulness vereist nu eenmaal oefening. Hierbij kan mediteren enorm goed helpen, ik spreek uit eigen ervaring. Door te mediteren zorg je ervoor dat je in het nu bent en je op deze manier “het bewuster in het leven staan”, kunt oefenen. Na een tijdje zul je de effecten hiervan echt zien en zul je mentaal beter in vorm zijn. Daarbij kun je overal mediteren. Ook tijdens je werk of een wandeling. Zelf gebruik ik de Meditation app hiervoor.

2. Maak contact met mensen
Bij het bewuster leven draait het ook om verbinding maken met de mensen om je heen. Als we vertragen en onze planning beter prioriteren, zal er meer tijd zijn voor persoonlijke relaties en goede en fijne gesprekken.

3. Breng tijd buitenshuis door
De natuur helpt ons te vertragen. We vertragen, ademen de frisse lucht in en nemen de ritmes van de natuur waar waardoor je je weer kalmer voelt.

Lichtinval bos - Bewuster in het leven staan: 10 tips voor slow living

4. Focus op je gezondheid
Het is belangrijk om te beseffen dat stress een krachtig effect heeft op ons lichaam. Als we ons gehaast, druk en overweldigd voelen, zijn we uitgeput. De ratrace is vermoeiend. Als je van je leven wilt genieten, is het essentieel om voor je lichaam te zorgen. Zorg ervoor, waardeer het en koester het.

5. Leef met minder
De laatste twee jaar ben ik meer bezig met minimalisme. Het blog van Anja, Minimalist Dutchie, is daarbij een goede inspiratiebron. Ik ben de tel kwijt aan de ritjes naar de kringloop om spullen weg te brengen. Toen ik aan het ontspullen begon, viel alles in mijn leven op zijn plaats. Ik voelde een groter doel. Ik was bewuster en het maakte me gelukkiger. We zitten vaak vast in spullen, haasten ons naar de winkel om nog een artikel te kopen. Onze agenda’s staan ​​boordevol (sociale) verplichtingen. Dit kan heel overweldigend zijn. Hoe meer je vereenvoudigt, hoe gemakkelijker je leven wordt. Als je met minder leeft, voel je je vrij om minder tijd te besteden aan piekeren over geld. Wees dus kritisch met aankopen. Als je iets ziet, denk er dan eerst een paar dagen overna. Grote kans dat je het dan echt niet koopt (spreek ook uit eigen ervaring).

Moodboard interieur 1024x819 - Bewuster in het leven staan: 10 tips voor slow living

6. Eet met aandacht
De oorsprong van de slow living-beweging was op voedsel gebaseerd. Mensen bedachten de ‘slow food-beweging’ om de fastfoodtrend tegen te gaan. Het idee was om je maaltijden te vertragen en te waarderen, door bewust te eten. Gezonde gerechten bereiden met onbewerkte, hele ingrediënten kost tijd. Probeer meerdere maaltijden van te voren te bereiden en vries deze dan in, waarbij je misschien alleen wat groenten of aardappels, rijst of pasta hoeft te koken. Ik maak bijvoorbeeld een hele grote pan soep en vries deze dan in porties in. Om niet elke keer dezelfde soep te eten, voeg ik steeds iets anders toe. Balletjes, nog meer groenten, aardappelblokjes. Zo creer je op een eenvoudige manier gezonde maaltijden.

7. Organiseer je agenda
Als je je tijd terug wilt nemen en je wilt aansluiten bij de slow living-beweging, is het belangrijk  je schema te organiseren. In plaats van je agenda strak te organiseren om nog meer in je dag te passen, overweeg dan manieren om tijd voor jezelf te blokkeren.

  • Geef prioriteit aan zelfzorg en tijd om je hoofd leeg te maken. Organiseer je schema zodat je kunt ontspannen en jezelf volledig kunt onderdompelen in de tijd met je kinderen, je partner of je vrienden. In plaats van je te laten achtervolgen door taken die je zou moeten doen, kun je het rustiger aan doen en nee zeggen.
  • Leer ‘nee’ zeggen en daardoor je grenzen aan geven. Wees zuinig met je tijd en geef prioritering aan afspraken.
  • Tijdens je werk: concentreer je op een taak zodat je daar je volledige focus op kunt geven. Dit werkt beter en efficienter dan multitasken.

8. Schakel technologie uit
Het is gezond om af en toe eens een digitale detox te houden. Geen telefoon of laptop. Leg deze ergens neer waar je ze niet ziet en ga iets anders doen. Het is even wennen in het begin, maar ik moet zeggen, dat ik er best snel aan gewend was en pas ‘s avonds mijn telefoon pakte om mijn wekker te zetten :). Het is zo fijn om even geen prikkeling te krijgen van social media, meldingen, nieuws en je focus te leggen op andere dingen. Dus zet je scherm af en toe eens lekker uit en je ontdekt misschien meer tijd dan je eerder besefte.

Zomerposter - Bewuster in het leven staan: 10 tips voor slow living

9. Ruim op
Als je in een chaotische ruimte leeft, besteed je veels te veel tijd aan dingen zoeken. Rommel verspilt kostbare tijd. Ik heb mijzelf aangeleerd om oude kranten/tijdschriften/folders meteen op te ruimen na het lezen. Sleutels, portemonnee e.d. hebben een vaste plek. En een keer in de maand houd ik een grotere opruiming. Zo hou ik het bij en ben ik geen tijd kwijt aan dingen zoeken.

10. Omarm de stilte
Bij de slow living-beweging draait alles om kalmte en stil zijn. Dit wil niet zeggen dat je niet van een concert kan genieten of niet kan meezingen met je favoriete nummer op de radio.

Maar wanneer was de laatste keer dat je ging joggen of wandelen zonder koptelefoon? Wanneer was de laatste keer dat je naar je werk reed zonder een podcast af te spelen? Wanneer heb je voor het laatst in stilte gewerkt?

Geluid en chaos leiden ons af.  Commotie geeft ons het gevoel dat we het druk hebben (en dus meer bereiken). Als er lawaai om ons heen is, worden we gestimuleerd. Stilte daarentegen stelt ons in staat om ons op onze gedachten te concentreren. Hoewel dit in het begin vaak ongemakkelijk is, leidt het uiteindelijk tot meer aandacht en bewustwording.

11. Stel eenvoudige gewoonten in
Vertragen betekent positieve gewoonten aanleren. Meer water drinken, je gezicht wassen voor het slapengaan, ‘s ochtends je bed opmaken, je klaarmaken voor een nieuwe dag… het worden allemaal routinehandelingen om ons te helpen het rustiger aan te doen. Langzaam leven betekent tijdbesparende routines aannemen, niet om meer gedaan te krijgen, maar om meer tijd vrij te maken voor de activiteiten die voor jou belangrijk zijn!

Ben jij bewust(er) bezig met slow living? 

 

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: