schrijven scaled - 4 Tips om een schrijfritueel te creëren
Boeken & Schrijven

4 Tips om een schrijfritueel te creëren

Schrijven als hobby doe ik al vanaf mijn twaalfde jaar. Het begon met dagboekschrijven en dat wakkerde mijn plezier in het schrijven zo aan, dat ik me waagde aan korte verhalen en later ook een novelle die ik heb gepubliceerd. Dit klinkt allemaal leuk, maar het schrijven gaat niet altijd vanzelf. Een van de moeilijkste aspecten van schrijven, is puur mentaal doorzettingsvermogen. Er zijn dagen dat ik totaal geen inspiratie heb of niet in de stemming ben om te schrijven. En dat is niet zo heel erg. Maar het moet natuurlijk niet te vaak voorkomen en daarom deel ik 4 tips om een schrijfritueel te creëren.

Het nut van een schrijfritueel

Zoals ik al schreef, begon ik met schrijven in een dagboek en later ging ik mijzelf uitdagen door korte verhalen te schrijven – meedoen aan een schrijfwedstrijd en die nog winnen ook!- en een novelle. En dat smaakte naar mee, maar voelde ook als een grote uitdaging. Ik dacht dat een writer’s block of het gebrek aan inspiratie het moeilijkst zou zijn, maar de tijd bleek een grote uitdaging. Er waren weken dat ik veel schreef, maar ook weken dat ik het manuscript links liet liggen. De stem in mijn hoofd vertelde dat er geen tijd was om te schrijven, of dat het mijn dag niet was en het morgen beter zou zijn. Omdat ik mijn schrijfactiviteiten aan het uitbreiden ben, is het nu nog belangrijker geworden om een schrijfritueel voor mezelf aan te meten, zodat ik niet in de knel kom. Schrijfrituelen zijn belangrijk omdat ze bij voldoende herhaling je geest ertoe zullen aanzetten om in de ‘schrijfmodus’ te gaan. Deze modus is belangrijk omdat, zoals je misschien weet, niet elke dag een goede schrijfdag zal zijn.

Werken aan mijn boek 633x1024 - 4 Tips om een schrijfritueel te creëren

Mijn 4 schrijfrituelen

Inplannen van schrijftijd
Nu ik mijn schrijfactiviteiten aan het uitbreiden ben, is het nog belangrijker geworden dat ik mijn schrijftijd afbaken. Ik ben nooit zo van de planningen, maar nu moet ik wel, anders kom ik in de knel. Zo schrijf ik nu twee avonden in de week na mijn werk. En mijn vrije vrijdag besteed ik nu ook grotendeels aan het schrijven en de zondagochtend vind ik ook heel prettig om te schrijven. Dit doe ik zo’n twee uurtjes achter elkaar.

Doe de deur dicht
Stephen King zei het al: ‘Just shut the door.’ Zo creeër je rust en stilte om je heen om gefocused te kunnen schrijven. Al merk ik soms wel dat ik het ook fijn vind om in een koffiententje te schrijven. Voor de pandemie deed ik dit regelmatig. Het rumoer kan me soms juist inspiratie geven, het hangt er ook een beetje vanaf welke scene ik aan het schrijven ben.

Kom in de juiste sfeer
Ik heb de luxe van een eigen schrijfkamer, die ik mijn ‘schrijfatelier’ noem. Ik heb het interieur al laten zien op mijn blog, lees het artikel hier. De sfeer van mijn schrijfatelier beinvloedt zeker mijn stemming en ik heb in deze ruimte spullen staan die mij inspireren zoals boeken, brocante items en een loungehoekje om te pauzeren en te lezen. Bij mij moet de ruimte opgeruimd zijn, bij de ander werkt een rommelige ruimte beter. Het gaat erom een ruimte te creëre  die jou is en jouw schrijfritueel ondersteund.

Schrijfatelier bureau - 4 Tips om een schrijfritueel te creëren

Wandelend schrijven
Laatst las ik dat veel auteurs een wandeling onderdeel hebben gemaakt van hun schrijfritueel. Ik ben er één van. En dat kan jij ook doen. Het maakt je los van de activiteiten die je voor het schrijven hebt gedaan zodat je fris kunt beginnen met schrijven. Ook helpt het wandelen als het schrijven even niet wilt lukken. Al wandelend kun je een inspirerende podcast luisteren, muziek of alleen de geluiden van de natuur.

Heb jij een bepaald schrijfritueel? Ik ben benieuwd!

 

4 reacties

  • Daenelia

    Er zit een overlap tussen wat je nodig hebt voor schrijven en coderen (programmeren): een plek, een goede stoel, een planning en rust (in je hoofd). Ik droom van (weer) een eigen plekje te creeëren, maar voorlopig moet ik het even doen met een thuiswerkcollega die veel aan de telefoon zit 😉
    Voor mij is vooral het begin even doorbijten. Als ik eenmaal bezig ben, sluit ik me af voor wat er om mij heen gebeurt.
    Daenelia recently posted…Watch this: M*A*S*HMy Profile

  • bychristiana

    Allemaal heel herkenbaar, vooral dat van die gesloten deur. Sowieso kan ik heel slecht tegen openstaande deuren en al helemaal wanneer ik aan het bloggen ben, blij dat ik niet de enige ben haha;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: