10 redenen waarom de Provence een geweldige reisbestemming is
Franse Riviera

10 redenen waarom de Provence een geweldige reisbestemming is

Al sinds mijn tienerjaren is de Provence een van mijn favoriete bestemmingen om vakantie te vieren. Ik ben er talloze keren geweest en heb zo kennis gemaakt met een prachtig deel van Frankrijk. Dat inspireerde mij om 10 redenen waarom de Provence een geweldige reisbestemming is met jullie te delen.

Klimaat

De Provence kent milde winters en hete zomers. Met een gemiddelde van 2800-3000 zonuren per jaar en minder dan 80 mm regenval is het zeker ook een ideale vakantiebestemming tijdens de wintermaanden.

Zelf bezocht ik vroeger de Provence tijdens het hoogseizoen en de laatste jaren meestal in mei en een enkele keer in september. Tijdens het hoogseizoen genoot ik van zomers aan de kust en in het binnenland van het echte Provençaalse leven waar de krekels een nieuwe dag aankondigden met hun getjilp. Dit is voor mij het teken dat ik in de Provence ben!

Verscheidenheid in landschap

De dieprode kleur van het vulkanisch gesteente van het L’Esterel gebergte, de olijfboomgaarden met hun zilveren bladeren, de paarse lavendelvelden, de dennen, cipressen, vijgenbomen en exotische vegetatie. De Provence heeft het allemaal!

De Provence is een verzameling van vele reisbestemmingen. Je kunt kiezen voor wandelen, watersporten, cultuur en het strand. En dat allemaal tegen de achtergrond van een azuurblauwe zee waar zeilboten op het ritme van de golven dobberen.

Het Provençaalse eten

Mijn favoriete Provençaalse eten is ratatouille. De kleurrijke groenten die rechtstreeks van de markt komen, die je in de vroege ochtend hebt bezocht. Bij de groenten kraam liggen de mooiste paarse aubergines, de groene en rode paprika’s, knoflook, uien, courgette en de meest rode sappige tomaten.. Bij de kruidenkraam liggen wel honderden kruiden in aardewerkschalen tentoongesteld.

Onderweg kun je bij een chateau een heerlijke Cotes de Provence rosé kopen voor het avondmaal op het terras van je eigen Provençaalse (vakantie) villa.

jane ackerley uIUj4FzA7XY unsplash 1024x1024 - 10 redenen waarom de Provence een geweldige reisbestemming is

Het licht

Alles wat je ontdekt in de Provence, ziet er prachtig uit door het speciale licht. De kleur van de zee, de azuurblauwe hemel, de kleur van de huizen met de gele en oranje muren. De Provence wordt ook “het land van het licht” genoemd. Je kunt echt worden betoverd door dit licht, dat veel schilders zoals Monet en Vincent van Gogh hebben geïnspireerd.

De stilte in het binnenland

Het geluid van de krekels, de zinderende hitte. Aan de kust is het een drukte, maar als je een paar kilometer het binnenland in rijdt, kun je de stilte voelen en horen. De kleine slaperige dorpjes, waar ze nog steeds een siësta houden. Maak een wandeling door de dennenbossen en geniet van het prachtige uitzicht op de vallei. Rij verder en geniet van het landschap om je heen en stop je in een dorp waar je op een terras bij een klaterende fontein gaat zitten voor een pastis.

De typische Provençaalse huizen

De mas is een naam van een boerderij, bestaande uit een begane grond en twee verdiepingen en is gebouwd van lokaal gesteente. Oorspronkelijk was de “mas” bedoeld als opslag van landbouwproducten. De mas was een zelfstandige economische eenheid, dat fruit, groenten, granen, melk enzovoort produceerde. De mas heeft geen ramen aan de noordkant, vanwege de mistral wind. De ramen zijn smal voor de bescherming van de hitte tijdens de zomer of de kou in de winter.

Tegenwoordig werden de “mas” omgevormd tot luxe villa’s of cottages.

elisa schmidt amat 3uNRxA unsplash 683x1024 - 10 redenen waarom de Provence een geweldige reisbestemming is

De kleurrijke markten

Als je naar een Provençaalse markt gaat,  komen al je zintuigen tot leven. De geuren, de kleuren, verse brood, veel kazen, Provençaalse tafelkleden. Het is een groot kleurrijk feest en een sociaal evenement, waar je zeker inspiratie vindt voor je lunch of diner, zoals ik hierboven al beschreef.

De café cultuur

Vroeg in de ochtend, op een terras in de zon. Een perfecte plek om een nieuwe dag te beginnen onder het genot van een cafe au lait en een croissant. ‘s Middags is het tijd voor een frisse salade met stokbrood op een terras in de schaduw van een parasol of een plataan, met uitzicht op het petanque spel.

‘s Avonds is het tijd voor een lekkere steak tartare met een goed glas wijn. Een mooie reden waarom de Provence een geweldige reisbestemming is toch?

De plaatselijke ambachten

De lokale ambachten in de Provence zijn weven, aardewerk, hout en steenhouwen. Deze producten worden verkocht in de kleine winkels van de dorpen. Je kunt deze producten veelal kopen op de markten en de kleine winkeltjes.

De Provençaalse levensstijl

Dit alles valt onder Provençaalse levensstijl zoals ik die heb leren kennen al die jaren. Genieten van het landschap, de natuur, eten en vele leuke steden en dorpen, maakt de Provence tot een geweldige reisbestemming. Ik heb één advies: proef het echte Provençaalse leven en leef als een local!

Ben je weleens in de Provence geweest? 

 

Wil je meer lezen over het (alledaagse) leven in de Provence? Check dan het blog van Kijk, Zuid Frankrijk!

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: